Първата професионална джаз певица на България – Лени Вълкова, не

...
Първата професионална джаз певица на България – Лени Вълкова, не
Коментари Харесай

Най-възрастната ни певица не успя да влезе в „Гинес“ 


Първата професионална джаз певица на България – Лени Вълкова, не можа да сбъдне фантазията си да влезе в книгата с върховете на Гинес. На 22 май тя навърши 95 години, а задачата ѝ бе да се запише в международната история като най-възрастната пееща изпълнителка. Това обаче не се случи, въпреки Вълкова да нападна листата с върховете още преди 3 години. Причината била пандемията, която осуетила кандидатстването, и към днешна дата името ѝ отсъства от листата с рекордьори в разнообразни области.

Лени Вълкова слага основите на джаз музиката у нас, само че името ѝ не е доста познато по времето на социализма, тъй като джазът, рожба на „ упадъчната западна просвета “, не е добре признат от националната власт след 9 септември 1944 година Доказателство е, че едни от най-талантливите му представители, като музиканта Александър Николов-Сашо Сладура, намират своя непосилен край в социалистическите концлагери, а други напущат страната и съумяват да се осъществят в чужбина.
Лени Вълкова не отпътува от България и оцелява като джаз реализатор в именития оркестър на Асен Овчаров на инат на всички спънки. Макар да пее от напълно млада, нейните записи у нас са антикварна необичайност, тъй като джаз изпълнителите преди време били мощно подценявани.

В последните 30 години Вълкова живее главно в Лондон, тъй като там е щерка ѝ със фамилията си и внуците. Прибира се от време на време и в България и не се приема за бежанец, тъй като отпътува отвън рамките на родината в преклонна възраст не с цел да работи. Като по-млада имала доста такива оферти за кариера в Западна Европа, само че всички ги отклонявала.
Елена Вълкова, както е същинското ѝ име, стартира да пее професионално още през 1945 година, когато печели конкурс за солистка на оркестъра на Асен Овчаров – първия джаз бенд у нас. На прослушването се явяват 50 певици, само че Лени е определена единомислещо от музикантите, въпреки да пее последна. Така става първата непрекъсната солистка на оркестъра. От нея са се учили Лиана Антонова, Леа Иванова и доста други естрадни звезди.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР