„Първата причина за намалелия брой гласове от изселниците в Турция

...
„Първата причина за намалелия брой гласове от изселниците в Турция
Коментари Харесай

Стоян Георгиев: Активността на българските доброволци не позволи гласуване на конвейер в Турция

„ Първата причина за намалелия брой гласове от изселниците в Турция е ясна – за повторно на парламентарни избори важи закона, при който имаме оптимален брой на секциите – 35, в страни отвън Европейски Съюз. Това значи, че има физическо ограничаване за хората да гласоподават “. Това разяснява в студиото на „ Тази заран “ журналистът Стоян Георгиев, който наблюдава вотът в югоизточната ни съседка.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Интересно е, че също така ограничаване, което е официално, има и отлив. Говорих с представители на изселническите организации, които провеждат изборите там и са най-активни. Те споделят, че са минали 30 години от последната изселническа вълна и идва едно потомство, което е родено и отраснало в Турция, имат български паспорти, само че те са турци. Те не престават да гласоподават, само че би трябвало някой да ги подтикне. Но мъчно към този момент се намират хора, които да вземат участие в процеса, това значи, че би трябвало да знаят и турски, и български по едно и също време “, сподели Стоянов.
Снимка: btvnovinite.bg
„ До напрежението и опашките в секцията в Бурса се стигна, тъй като на тези избори имаше доста огромна интензивност на доброволци от България в Турция, представители на български партии. Тези най-вече младежи, които отидоха там, започнаха да държат всевъзможни формалности като попълването на декларацията за гласоподаване в чужбина. Именно този метод – някой да попълня декларацията на другите. На предходните избори имаше секции, в които бяха дали своят вот по 2000, което демонстрира, че се е гласувало на конвейер. Сега беше невероятно. Аз бях очевидец имаше едно младо момче там, дойде от България – той вадеше точки от Изборния кодекс, съгласно който декларациите би трябвало да се попълнят вътре в секцията. Те затвориха секцията, с цел да приказват с ЦИК. Един час не се гласоподава в тази секция. Активността на българските доброволци не разреши гласоподаване на конвейер “, описа журналистът.

Вижте целият диалог във видеото.


Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР