Първата по рода си ферма за кактуси се намира в

...
Първата по рода си ферма за кактуси се намира в
Коментари Харесай

Екзотика и красота в уникална ферма за кактуси в село Велика

Първата по рода си плантация за кактуси се намира в дребното селце Велика. Там се отглеждат над 900 типа от екзотичните растения. Във фермата може да се видят едни от най-редките и сложни за развъждане кактуси от Южна Америка.

Семейство Серафимови стартират да се занимават с развъждането на кактуси преди 47 години, когато внасят първите типове от Полша. Сега във фермата разполагат с огромно разнообрази от екзотичните растения.
Вася Серафимова: Около 900 типа са кактусите и към 300 типа са сукулентите, които не са кактуси.
Сукулентите доста наподобяват на кактуси, само че не са от същото семейство. Това е многогодишно растение, което се отглежда елементарно, само че наложително температурата би трябвало да е над 20 градуса. Интересният тип от сукулентите е живият камък, който се намира във фермата.

Повечето от кактусите Вася отглежда от семена, които са закупени от други страни най-вече от Южна Америка.
Вася Серафимова: В нашата градина в следствие се събират от семена са отглеждат доста огромна част от кактусите от ботанически градини.
Според собственичката на фермата кактусите не са сложни за развъждане стига да познаваш добре типа.
Вася Серафимова: Първото изискване е да е по песъчлива почвата. Второто изискване да е слънчево мястото, където се отглеждат и да се внимава доста с поливането, когато доста добре засъхне почвата тогава би трябвало да се поливат, тъй като има заплаха да изгният.
Във фермата за кактуси има едни от най-екзотичните типове като Сугуаро, Опунция и кактусова смокиня. Но най- красиви кактусите стават точно през май, когато разцъфнат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР