Първата плаваща ядрена централа в света, известна като Плаваща енергийна

...
Първата плаваща ядрена централа в света, известна като Плаваща енергийна
Коментари Харесай

Русия се хвали с първата плаваща АЕЦ

Първата плаваща нуклеарна централа в света, известна като Плаваща енергийна платформа "Академик Ломоносов ", дойде в четвъртък в Мурманск и бе показана на публицисти в събота. Това може да се счита за публично показване на кораба пред медиите, въпреки че той още не е подготвен за употреба.

В идващите няколко месеца издигнатата в Санкт Петербург платформа ще бъде боядисана, а реакторите ще бъдат зареден с гориво. След това централата би трябвало да отплава за Източен Сибир. Там тя ще бъде ситуирана край Певек - най-северният съветски град. В него живеят 5000 души, до момента в който потенциалът на "Академик Ломоносов е да доставя с сила - електрическа и топлинна - град с 200 000 поданици.

Възложител на платформата с размери 14 на 30 метра е "Росатом ". На борда има два нуклеарни блока с мощ по 35 мегавата, т.е. сходни с тези за зареждане на нуклеарните ледоразбивачи, заяви "Дневник ". Корабът ще бъде изтеглен от влекачи през лятото до Чукотка и ще стои на кей на 350 км северно от Северния полярен кръг. Първоначално, "Академик Ломоносов " ще зарежда петролните и газови сонди в арктическите зони.

От "Росатом " настояват, че плаващата АЕЦ ще икономисва 50 000 тона въглероден диоксид годишно. Въпреки представянето му като екологично ефикасен план, зареждането с гориво на "Академик Ломоносов " трябваше да бъде преместено от Санкт Петербург в Мурманск поради терзанията от случай на страните по брега на Балтийско море.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР