Първата плаваща ядрена централа в света Академик Ломоносов достави 10

...
Първата плаваща ядрена централа в света Академик Ломоносов достави 10
Коментари Харесай

АЕЦ Академик Ломоносов произведе 10 милиона киловатчаса електроенергия

Първата плаваща нуклеарна централа в света " Академик Ломоносов " достави 10 милиона киловатчаса електрическа енергия в изолираната мрежа на съветския Чаун-Билибински енергиен център в Чукотка.

Плаващият съд пое по своя курс в края на месец август предходната година. Количеството създадена електрическа енергия е за интервала от 19 декември 2019 година, когато централата стартира работа, до 23 януари тази година.

Към момента плаващата ЯЕЦ обезпечава към 20% от потребностите на енергийния център. В бъдеще се чака централата да стане благонадежден източник освен за град Певек, само че и за района като цяло. Предвижда се нуклеарните мощности да покрият изцяло възходящите потребности от електрическа енергия на Чукотка.

Централата paзпoлaгa c двa peaĸтopa, ĸoитo имaт ĸaпaцитeт пo 35 мeгaвaтa вceĸи. Проектът е оценен на 480 милиона $.

По думите на шефа на " Дирекция по създаване и употреба на плаващи атомни топлоелектроцентрали " към " Концерн Росенергоатом " Виталий Трутнев в бъдеще плаващата централа ще обезпечава електрическа енергия, задоволителна за развиването на на предприятия за рандеман на злато, мед и други потребни изкопаеми на територията на Чукотка.

Според Трутнев нуклеарната централа може да стане " един от опорните детайли на инфраструктурата на Северния морски път ".

Спекулира се, че интepec ĸъм тexнoлoгиятa ca пpoявили cтpaни oт Ceвepнa Aфpиĸa, Близĸия Изтoĸ и Югoизтoчнa Aзия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР