Първата, от новата серия банкноти, е столевката. През 2015 година

...
Първата, от новата серия банкноти, е столевката. През 2015 година
Коментари Харесай

От БНБ обясниха защо пускат нова банкнота от 100 лева

Първата, от новата серия банкноти, е столевката. През 2015 година в Народно събрание декларирахме, че е нужна нова серия от банкноти, която цели рационализиране на съществуващи към този момент отбрани, защото те остаряват. Това е един логичен развой. Това съобщи подуправителят на Българска народна банка Калин Христов по време на представянето на новата банкнота от 100 лв..
"Следващите три години ще представим и другите банкноти. Започваме със 100 лв., от позиция на сигурност ", сподели още той, съобщи кореспондент на Novini.bg.
"Преобладаващият цвят на банкнотата е зелен, тонирана е в зелен цвят с лаково покритие. Изображението е на Алеко Константинов, като истинността ѝ може да се ревизира с инфрачервена светлина. Банкнотата ще има спомагателен знак за незрящи жители, който се състои от пет дебели и шест тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата ", добави по тематиката основният касиер на банката Стефан Цветков.
"Числото 100 е отпечатано с изменящо цвета си мастило с динамичен шахматен резултат, което при смяна на ъгъла на наблюдаване се трансформира от смарагдовозелено към сапфиреносиньо ", разкри Цветков.
"Старата емисия ще остане в послание, дружно с новата банкнота. Няма да има подмяна, моделът е същия като с другите банкноти. Банкнотата ще бъде в обращение от 28 декември 2018 гдоина ", приключи Калин Христов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР