Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците

...
Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците
Коментари Харесай

Първа неделя след Петдесетница – на Всички светии. Петрови заговезни

Първата неделя след Петдесетница е отдадена на всички светии. Отците на Църквата са открили този празник по три аргументи.

Първо - да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух извърши и оплоди нетленната реалност, духовния свят.

Второ - да ни припомнят, че има доста герои на вярата, които със идеален живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с " венеца на славата ", само че са останали безименни и незнайни за света.

И трето - да се съберат всички светии в един ден, с цел да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също занятие на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух - в Царството на благодатта. " Яви се Божията берекет, избавителна за всички индивиди ", споделя св. деятел Павел.

Днес честваме всички светии, които със силата на Светия Дух вършеха и правят чудеса, разпространяваха Евангелието на Спасението и с живота си потвърдиха, че Божият промисъл и всемогъщество работят постоянно и че във всички времена и при всички условия възсияват нови и нови светци и светици, съсъди на Божията берекет и молитвени покровители за нас пред престола на Всевишния.

Църквата Христова е основана от Божия Син - Иисус Христос, осветена е от Светия Дух, изстрадана е и одобрена от апостолите и от светиите. Тя стои крепко и твърдо през вековете, тъй като в нейните основи са вградени мъченичеството, подвигът и кръвта на хиляди и хиляди Христови почитатели.

Спасителят желае от нас да не пазим единствено за себе си своята религия, а да я изповядваме, с цел да се реализира Евангелието на процедура като универсално Богооткровено обучение за всички нации през всички времена. Най-висока стойност има изповядването и признаването името Христово пред неверници, богохулници и богоборци. Христос възвести учението Си не за ангели и за съвършени същества, а за неверната човешка природа. Христос познава и силата на прегрешението. Затова ни учи по какъв начин да живеем - с религия в Него, с изповед на името Му пред индивидите и смирено съблюдаване на Неговата свята воля.

Защото, които са първи по преценката на света, съгласно Божията отсъда може да се окажат последни, а които привидно и по преценката на хората са последни, съгласно Божия правоверен съд ще бъдат първи.

Николай Хаджиев
„ Църковен вестник ", 1998 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР