Първата наземна руска АЕЦ с малка мощност ще се строи

...
Първата наземна руска АЕЦ с малка мощност ще се строи
Коментари Харесай

Русия строи първата си наземна АЕЦ с малък модулен реактор

Първата наземна съветска АЕЦ с дребна мощ ще се строи с реактор РИТМ-200 в Якутия. Очаква се тя да бъде приключена до 2028 година. Държавната корпорация „ Росатом “ и държавното управление на Република Саха (Якутия) подписаха съглашение за правилата на формиране на цените на електрическата енергия от централата, която ще се построява в селището Уст Куйга, Уст Янски регион.

Властите в Якутия ще обезпечат пазара на електрическа енергия от дребната централа и ще спомагат за площадката, като се чака електрическата енергия в региона да поевтинее осезаемо. В основата на плана е технологията на „ Росатом “ с реактори РИТМ-200, създадена при употребата на дребни реактори на съветските атомни ледоразбивачи. Шест съоръжения РИТМ-200 към този момент са сложени на строящите се ледоразбивачи от план 22220, а преди два месеца основният ледоразбивач от новото потомство – „ Арктика “, публично стана част от атомния флот на страната.

„ Правим значима крачка за построяването на първата наземна АЕЦ с дребна мощ от ново потомство в Русия. Неотдавна в промишлена употреба бе пуснат плаващият енергоблок „ Академик Ломоносов “ и в този момент, безусловно няколко месеца по-късно, даваме старт на дейностите по тази наземна централа. Важно е, че използваме и предлагаме на нашите задгранични сътрудници надеждна и тествана в арктическите условия реакторна апаратура РИТМ-200. Уверен съм, че централите с дребна мощ имат огромно бъдеще както в нашата страна, по този начин и по света “, съобщи генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов.

Проектът за АЕЦ с дребна мощ се характеризира с гъстота и модулност, скъсен интервал на създаване и високи стандарти на сигурност, а срокът на употреба е най-малко 60 години. В вероятност е допустимо производството на екологично чист водород с потребление на мощностите на дребната АЕЦ за потребностите на превоза и индустрията. Заместването на остарелите въглищни и дизелови източници с атомна сила в Уст Янския регион ще спре изпускането на до 10 000 тона CO2 годишно. При реализирането на плана ще бъдат основани близо 800 нови работни места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР