Първата нация в провинция Саскачеван в Канада третира вече несъществуващо

...
Първата нация в провинция Саскачеван в Канада третира вече несъществуващо
Коментари Харесай

В Канада откриха още 751 гроба в бивше училище за превъзпитаване на индианци

" Първата нация " в провинция Саскачеван в Канада третира към този момент несъществуващо учебно заведение с общежития като " място на закононарушение " след откриването на 751 немаркирани гроба единствено седмици откакто сходно изобретение в Британска Колумбия провокира ново отвращение за колониалното минало на страната , написа " Гардиън ".

Делорме от Първа нация на Кауесес разяснява, че гробовете са открити на мястото на индийско учебно заведение за индианци , известно още като Грейсън , откакто на 2 юни е почнало претършуване с радар.

Откритието " отвори още веднъж рани ", за страданията в учебното заведение. " Гробовете са там. Истински са . "

От XIX век над 150 000 деца от Първите народи са били принудени да посещават финансирани от страната християнски учебни заведения като част от стратегия за асимилирането им в канадското общество.

На децата е било неразрешено да приказват родните си езици , доста от тях са бити и измъчвани, хиляди умират от заболявания, липса на грижи и самоубийство.

Броят на немаркираните гробове на мястото е " най-значителният до момента в Канада ".
 В Канада откриха тела на 215 деца в всеобщ гроб в учебно заведение за индианци от 1890 година
В Канада откриха тела на 215 деца в всеобщ гроб в учебно заведение за индианци от 1890 година

Подобни учебни заведения са употребявани за насилствена асимилация, физическо, прочувствено, полово принуждение и насилствен труд

Миналия месец бяха открити останките на 215 деца, някои от които на възраст до три години , заровени на мястото на тогавашното най-голямо канадско учебно заведение за коренни поданици край Камлупс , Британска Колумбия.

Училището Грейсън, където са открити 751 гроба, работи от 1898 до 1996 година, на към 87 благи източно от Реджина, столицата на Саскачеван.

Новината за откритието провокира още веднъж тъга и отчаяние от националните водачи.

" Виждаме резултатите от геноцида, който Канада извърши - геноцид върху земя, за която даже имаме контракт ", сподели вождът Боби Камерън от Федерацията на суверенната коренна първа нация. " Канада ще бъде известна като страна, която се опита да унищожи Първите народи . Сега имаме доказателства. "

През 2015 година канадската комисия за истина и помиряване дефинира учебната политика като " културен геноцид ". През последните седмици от ден на ден се приканва католическата черква, която ръководи доста от учебните заведения, да разгласява своите архиви за институциите.

" Нашите хора заслужават освен това от извинения и съчувствия , за което схваща сме признателни. Нашите хора заслужават правдивост ", сподели Камерън.

Националният водач на Асамблеята на Първите народи Пери Белегард, който е от Първата нация на Малката черна мечка в провинция Саскачеван, разяснява, че последното изобретение е " безусловно трагично, само че не е изненадващо ".

" Призовавам всички канадци да застанат с Първите народи в този извънредно сложен и прочувствен миг. "

Мрачното изобретение усилва общия брой сходни гробове, открити единствено през последния месец, до към 1000 , като специалистите предвиждат, че ще станат даже повече, защото провинциалните държавни управления афишират финансиране, с цел да оказват помощ на коренните общности да извършат лични търсения.

" Ще претърсим учебно заведение с общежития за индианци и няма да спрем с тях. Също по този начин ще претърсим всички по този начин наречени санаториуми и лечебни заведения за индианци и всички места, където хората са измъчвани или подценявани и убити ", сподели Камерън. " Ще разкажем историите на нашите деца и хора, които починаха, които бяха убити от страната, от църквите . Няма да спрем. "

Канадското държавно управление публично се извини в Народното събрание през 2008 година и призна, че физическото и полово принуждение в учебните заведения е било необятно публикувано .

" Винаги се чудя по какъв начин човек, който би трябвало да е християнин, духовник, може да злоупотребява със седемгодишно момиче ", разяснява Карол Лавали, която е взета от нейния дом на 6 години и откарана с камион за добитък към Грейсън.

Местните водачи настояват , че наследството от злоупотребите и контузиите в поколенията продължава да съществува и през днешния ден като съществена причина за епидемиологичните равнища на алкохолизъм и наркомании в резерватите.

" Голяма част от болката, която виждаме в нашия народ сега, идва оттова ", разяснява старейшината Флорънс Флорънс Спарвие, някогашна ученичка в такова учебно заведение. " Те ни накараха да повярваме, че нямаме души . "

Както Камерън, по този начин и Делорме споделиха, че това е единствено началото на дълъг развой на идентифициране и същинско възпоменание на умрелите . " Ще намерим още тела и няма да спрем, до момента в който не намерим всички наши деца ".
 Индианците в Канада упорстват за откриване на всички всеобщи гробове в учебни заведения
Индианците в Канада упорстват за откриване на всички всеобщи гробове в учебни заведения

Между 1831 и 1996 година канадски учебни заведения принудително взимат деца и ги подлагат на малтретиране, недохранване и изнасилвания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР