Първата мобилна апликация в Източна Европа, бореща се против домашното

...
Първата мобилна апликация в Източна Европа, бореща се против домашното
Коментари Харесай

Представиха ЗА ТЕБ - първата мобилна апликация в Източна Европа бореща се против домашното насилие

Първата мобилна апликация в Източна Европа, бореща се срещу домашното принуждение над дами и деца беше показана на особено събитие в изложба Nova Art Space в София.

Мобилното приложение “За теб” е основано особено за потребностите на засегнатите в България, сплотява всички организации в страната, правейки процеса за намиране на помощ и информация, както по-бърз, по този начин и по-лесен. Апликацията към този момент е налична за Android и iOS.

Тя дава оптимално улеснение на потребителите, които могат единствено с един клик на телефона да се осведомят или да потърсят помощ. Приложението е финансирано от лондонската компания PremFina, а концепцията за неговата реализация е на българския топ-модел Ивелина Чоева, която сътвори съдружие „ Помощ за теб “.

Редица известни персони от всички сфери на публичния живот в България към този момент обявиха своята поддръжка за „ За теб “. Сред тях е и поп изпълнителката Жана Бергендорф, която също е измежду жертвите на домашното принуждение. Жана поздрави гостите с две свои осъществявания и съобщи, че ще продължи да прокламира идеята.

Към всички присъстващи на събитието се обърна и Геновева Тишева, член на Комитета на Организация на обединените нации за унищожаване на дискриминирането против дамите. Многократно награждаваната в България и чужбина, както и носителка на европейски и международни трофеи, балерина и хореограф Александра Драгова показа специфичен танцов пърформанс, с който поддържа старта на „ За теб “.

Художничката Надежда Ламбрева пък сподели своя картина инспирирана от концепцията на мобилното приложение.

По мотив събитието, известния български фотограф Васил Германов снима специфична фотосесия с присъединяване на Анита Ушакова. 12-те актови фотографии на женско голо тяло направиха своята премиера в изложба Nova Art Space.

В края на вечерта бе оповестено, че те ще бъдат продадени на търг, като средствата от продажбата им ще отидат в поддръжка на “Женско съдружие Екатерина Каравелова” гр.Силистра, което поддържа и настанява дами и деца претърпели домашно принуждение в България.

Забележителните преимущества на приложението го трансформират в желан избор за друг вид консуматори. Апликацията може да се употребява на български и британски език.

Съдържа потребна информация освен за лицата потърпевши от домашно принуждение, само че и за техните близки и другари. Друга основна секция е локализация на жертвата, както и на най-близките центрове за поддръжка съгласно местоположението. Национални, 24 часови линии за помощ, както и бърз бутон за набиране на тел.112 също участват в мобилната версия на „ За теб “.

В приложението ще намерите още тест, състоящ се от 13 въпроса, готови от профилиран психолог, целящи да намерят отговор дали обещано лице е под форма на домашно принуждение. В секцията „ Моят дневник” ще може да се наблюдава, записва и документира всевъзможен тип принуждение.

Всички тези улеснения, съчетани с оптимално лесния за потребление интерфейс, вършат приложението извънредно лесна и потребна за всеки, без значение къде се намира. Приложението разполага и с просветителни материали по отношение на другите форми на домашно принуждение, типовете поддръжка, онлайн управление за сигурност и препоръки за овакантяване на насилствена връзка.

Статистика от интернационалните организации удостоверява, че всяка четвърта и даже всяка трета жена в България е жертва на домашно принуждение. Това са 1 милион българки. 70 на 100 от дамите в 8 страни от Източна Европа са били жертви на полов тормоз, гонене, домашно принуждение или други форми на принуждение от 15-годишна възраст.

60 на 100 от дамите споделят, че са били подложени на психически напън. 23 на 100 - че са били физически и полово измъчвани от колегата си. Днес, повече от 50% от дамите са убити съзнателно от интимните си сътрудници или членове на фамилията. На всеки час, 15 дами в България стават жертви на домашно принуждение.

Екипът на „ За теб “ си слага амбициозни цели пред себе си и счита да сътвори профилирани стратегии за менторство, да събира доброволци, да оказва дневна поддръжка, а засегнатите от принуждение ще могат да разчитат и на правна и психическа помощ. От сдружението ще търсят поддръжка и от други неправителствени организации в България и по света, които работят в тази сфера.









Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР