Първата мисия, чиято цел е да отклони астероид от траекторията

...
Първата мисия, чиято цел е да отклони астероид от траекторията
Коментари Харесай

Първи опит на НАСА да отклони астероид (ВИДЕО)

Първата задача, чиято цел е да отклони метеорит от траекторията започва от Ванденберг, Калифорния. НАСА изстреля апаратa DART в 8:21 българско време на борда на ракетата Falcon 9 на SpaceX, предава Дир.бг.

„ Изстрелването разтресе постройката, в която се намираме “, разясниха от ръководството на задачата.

Отделянето на първата степен стана съгласно упованията, а задачата минава по проект в своя начален и най-рисков стадий.

SpaceX се похвали с следващото сполучливо приземяване на първата си степен.

„ Няма заплаха за Земята, всичко е единствено тест. Изпитанието ще ни разреши да подобрим концепцията си. Това е първата от доста задачи, свързани с планетарната отбрана, които планираме “, акцентират от НАСА.

Целта на галактическата организация е да доближи до астероидната система на Дидимос. Очаква се това да стане през септември 2022 година След това апаратът ще задейства моторите си, ще набере скорост и ще се сблъска с по-малкия метеорит Диморфос от системата. Ударът е плануван на 2 октомври 2022 година

Ако изчисленията на НАСА са верни, ударът би трябвало да забави скоростта на дребния метеорит, което от своя страна да промени траекторията на цялата система.

Дидимос е с диаметър към 780 метра, а неговия сателит Диморфос – с към 160 м.
„ DART от своя страна е с размера на вендинг машина “, допълват от НАСА.

Астероидите са квалифицирани, като „ евентуално рискови “. Въпреки това шансът в миналото да се сблъскат със Земята е най-малък, като след близо 100 години обектът ще прелети на 5.9 милиона километра от планетата ни.

От НАСА твърдят, че триумфът или неуспехът на DART по никакъв метод няма да отклони метеорита към Земята. Ако сондата обаче потвърди, че отклоняването на обекти с сходен размер е допустимо, то задачата ще се окаже една от най-важните предприемани в миналото.

При триумф DART ще потвърди, че имаме прийом за планетарна отбрана от метеорити. Технологията ще може да отбрани човечеството от удари с апокалиптични размери, в случай че астрономите открият евентуално рисков обект.

Мисията DART коства 330 милиона $.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР