Първата мисъл на цигуларя Васко Василев, когато се събуди сутрин

...
Първата мисъл на цигуларя Васко Василев, когато се събуди сутрин
Коментари Харесай

Цигуларят Васко Василев: Приятелите са ми по-скъпи от цигулката


Първата мисъл на цигуларя Васко Василев, когато се разсъни заран е „ Къде ми е цигулката “. Това показа той при срещата си с кореспондента на bTV в Лондон Васил Христов. Последната му мисъл преди сън още веднъж е за музика.



„ Ние музикантите работим вечер. Почти всяка вечер аз изсвирвам, тъй че съм към момента с музика. Но мисълта мие също къде отпътувам на другия ден, дали имам да пипвам аероплан в 5 сутринта. “

Васко Василев е един от най-известните цигулари в света. Топлината на музиката, която извлича от струните на обичаната си цигулка е несравнима. Но доста малко хора се замислят, какво се крие зад усмивката и триумфа.

„ Някой го беше споделил - май един Джеймс Бонд. Един % шанс и 99 работа. Но то без единия % - не може! “

Свири на цигулка от 4 годишен, а на 5 към този момент го прави пред аудитория. На 7 е солист на Българския камерен оркестър в зала България, а на 9 записва първата си дългосвиреща плоча със Софийската Филхармония. На 10 отпътува да учи цигулка в Мисква, откакто не се реализира концепцията на Людмила Живкова да учи в Съединените Щати.



„ Аз мисля, че както споделят в България - роди ме мамо с шанс, пък ме хвърли на боклук. Тоест, това идва от рождението от моите прелестни родители, които без тях в никакъв случай нямаше да мога да стана музикант, цигулар. Людмила Живкова, която ми оказа помощ и Георги Йорданов, да отпътува за Москва, след което да дойде в Лондон и да стана част от този прелестен спектакъл в кралската опера. Прекалено доста неща са - доста шанс. “

През 1994 година става първия и най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера в Лондон, с който постоянно свири и като солист.

Световната пандемия промени доста от живота на артистите по целия свят, само че международните подиуми се връщат към нормалният си живот. Последния месец Васко Всилев свири в Лондон за балета,,Като гореща вода за шоколад ", чиято музика аранжира, а лондонската аудитория възторжено приветства.

„ Нищо не може да ме спре. Даже локдаун. Ние правихме видеа, свирехме, само че в този момент отново сме назад в обикновено движение на живот. Днес е последния концерт тук, в кралската опера. Утре отпътувам за Токио за 6 дни с три концерта, след което се прибирам в България, концерт на 30 във Варна. “



Репетициите за трите огромни летни концерта се случват в Кралската опера. А оркестрантите нямат самообладание да се срещнат с българската аудитория.

Когато денят ти стартира и приключва с цигулката, няма по какъв начин да не се запита човек дали тя е най-скъпото нещо, което има един музикант.

„ Не, приятелите си. Те са най-скъпото, само че като материално нещо е цигулката.

И приятелите и цигулката ще се срещнат под българско небе.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР