Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън днес постави начало на

...
Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън днес постави начало на
Коментари Харесай

В Шотландия започна кампания за нов референдум за независимост

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън през днешния ден сложи начало на своята акция за осъществяване на втори референдум за самостоятелност и съобщи, че икономическото състояние на Шотландия ще се усъвършенства, в случай че тя е отвън Англия, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Стърджън, която е лидерка на Шотландската национална партия и на локалното държавно управление на Шотландия, сподели, че ще разгласява поредност от документи, които излагат причините в интерес на независимостта.

Шотландия отхвърли референдум за самостоятелност през 2014 година, когато 55% от гласоподавателите гласоподаваха тя да остане част от Англия. Правителството на премиера Борис Джонсън се опълчва на провеждането на нов референдум за самостоятелност и твърди, че въпросът е бил решен с предходния избор.

Но съгласно Стърджън от този момент политическият пейзаж се е трансформирал, изключително поради излизането на Англия от Европейски Съюз – нещо, на което болшинството от хората в Шотландия се опълчват.

" Ако знаехме през 2014 година всичко, което знаем в този момент за пътя, по който Англия щеше да поеме, аз нямам никакво подозрение, че Шотландия тогава щеше да гласоподава " за ", сподели Стърджън в изявление за Би Би Си.

Първата министърка също по този начин съобщи, че резултатът от миналогодишните парламентарни избори в Шотландия съставлява " безспорен либерален мандат " за провеждането на референдум, който тя има намерение да извърши, макар че държавното управление на Джонсън оспорва правото на шотландското държавно управление да организира референдум, без да е получило позволение за това от централните управляващи, отбелязва Ройтерс.

Шотландската национална партия на Никола Стърджън има болшинство в Народното събрание в Единбург благодарение на " зелените " да утвърди нов референдум за самостоятелност. Тя обаче не разполага с нужната власт за повеждането му, тъй като той би трябвало да бъде утвърден от централните управляващи в Лондон.

За разлика от 2014 година държавното управление на Борис Джонсън няма никакво желание да допусне това да стане. А това може да докара до дълги правосъдни борби и даже конституционна рецесия, отбелязва БНР.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР