Първата ми официална визита като премиер на новото правителство очаквам

...
Първата ми официална визита като премиер на новото правителство очаквам
Коментари Харесай

Зоран Заев ще пътува първо в България

Първата ми публична аудиенция като министър председател на новото държавно управление чакам да бъде в България и там да се срещна с премиера Бойко Борисов. На тази среща ще обсъдим тематиката за Гоце Делчев, сподели македонският министър председател Зоран Заев в Скопие, представен от БГНЕС.

" Очаквам, не по-късно от 10-ти ноември да има среща. Разбира се, че аз желая да посетя България и това да бъде моята първа публична аудиенция като министър-председател на новия кабинет. Ние в действителност имаме въпроси за решение, и по-точно Гоце Делчев като историческа персона. На 10-11 ноември ще се състои среща на върха в София, част от Берлинския развой, на която България е хазаин. Тези дни чакам противоположна информация от България с цел да може да поговорим за подготовката на Берлинския развой и за този открит въпрос ", сподели още Зоран Заев.

Според него " добре е, че взаимната историческа комисия работи върху намирането на общо решение ", и той чака да има оферти за разрешаване на този проблем.

" Нашето предпочитание е да се срещнем час по-скоро и да намерим решение на този въпрос. Да се подготвим и да имаме отлична организация на Берлинския развой около Ковид-19 и в края на тази година да имаме първата междуправителствана конференция /между Европейски Съюз и РСМ за започване на договаряния за участие – бел. ред./ ", сподели още македонският министър председател.

На въпроса какъв е Гоце Делчев - българин или македонец Зоран Заев отговори:

" Гоце Делчев е македонски бунтовник, само че в това време е реалност, че в България той се смята за български бунтовник. При нас има град Делчево. В България има град Гоце Делчев. Има негови монументи и при нас, и при тях. Заедно с Бойко Борисов се поклонихме пред паметника на Гоце Делчев, само че и пред неговия гроб в Скопие. Това са действителността и обстоятелствата ", сподели още той.

Заев счита, че " историческите персони би трябвало да бъдат основа за създаване на по-голямо другарство и съдействие сред двете страни и двата народа ". Според него " не е добре както за европейското бъдеще на Балканите, по този начин и за цяла Югоизточна Европа, историческите моменти да се замитат под килима ".

" Именно поради това имаме Договор за другарство и съдействие, с цел да може в бъдеще да решаваме тези въпроси, които ни сплотяват, които ще напомнят нашата обща история, което е било нещо свято за жителите, които са живеели в края на XIX век и началото на ХХ век, когато революционерите са се борили за обществени права, за независимост... Вярвам, че посредством поредност от решения ще имаме съдействие и още по-голямо другарство и по този начин ще има динамичност в европейското бъдеще ", сподели още Зоран Заев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР