Първата матура, можем да кажем, че като цяло, мина успешно.

...
Първата матура, можем да кажем, че като цяло, мина успешно.
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Първата матура мина успешно, надяваме се и утрешните матури да минат нормално

Първата матура, можем да кажем, че като цяло, мина сполучливо. Надяваме се и утрешните матури да минат обикновено, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, запитан за организацията на държавните зрелостни изпити в 12-и клас.

Вчера се състоя първият наложителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас по български език и литература, на който се явиха 49 334 възпитаници. Анулираните писмени работи са 11. Изпитът включваше тест от 41 въпроса, като последният въпрос беше за написването на интерпретативно съчинение или есе върху описа "Косачи " на Елин Пелин.

Попитан през днешния ден дали поради въвеждането на модулите се понижи преписването на матурите, министър Вълчев сподели, че преписването беше съществена тематика през последните години и е реалност, че то основава чувство за неправда. Трябва да се подхващат ограничения за ограничението на преписването, само че може с най-значим резултат е въвеждането на модулите на матурите, съобщи просветителният министър. Въвеждането на модулите лимитира опцията за вкарването назад на информация в изпитните стаи и това, което установяваме, като случаи на преписване е неведнъж по-малко, в сравнение с преди въвеждането на модулите, разяснява министър Вълчев.

Той сподели, че за утрешния втори наложителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета по желание на учениците ще продължат да се ползват ограниченията за сигурност в учебните заведения и в изпитните зали, които ще се реализират от квесторите и посредством видеонаблюдението.
Попитан за вчерашната организация на матурите, министър Вълчев отговори, че е нямало пропуски. "Дори да има и съвършена организация, за жалост, от време на време дребни пропуски могат да хвърлят сянка върху положителната организация ", разяснява просветителният министър.
"Отиграли сме организацията на процеса на матурите, не би следвало да има изненади. В последните години имаме повече проблем с изпитните материали, само че в никакъв случай не сме застраховани да има обособени пропуски или грешки в изпитните материали. Още повече, че доста малко са хората, които имат авансово достъп до тях, които ги гледат, вземат решение дилемите и премислят въпросите ", сподели министър Вълчев. Той заяви, че матурите в 12-и клас ще се ревизират в изпитни центрове, както беше въведено.
Министър Красимир Вълчев разяснява тематиката за държавните зрелостни изпити във Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, където се срещна с управлението на университета и прегледа изпитни зали и лаборатории за компютърни науки и изкуствен интелект.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР