Първата копка на турската атомна електроцентрала „Аккую“ ще бъде направена

...
Първата копка на турската атомна електроцентрала „Аккую“ ще бъде направена
Коментари Харесай

Путин и Ердоган ще стартират строежа на първата турска АЕЦ

Първата копка на турската атомна електроцентрала „ Аккую “ ще бъде направена идната седмица на взаимна гала от президента на страната Реджеп Ердоган и съветския му сътрудник Владимир Путин. Това разгласи през днешния ден министър председателят на Турция Бинали Йълдъръм, представен от „ Хюриет “.

ТЕПКО се отхвърли да строи АЕЦ в Северна Турция

Турция ще строи АЕЦ на 5 км от Резово

Турските нуклеарни проекти в Средиземноморието будят страхове

Говорейки на срещата на парламентарната група на Партията на справедливостта и развиването той разясни, че първата турска АЕЦ ще бъде издигната от съветската компания „ Росатом “ в южната провинция Мерсин. Като цената ще бъде 20 милиарда $.

Според източници на „ Ройтерс “ няма по какъв начин атомната електроцентрала да бъде издигната в периода до 2023 година Но от „ Росатом “, който ще финансира 49% от плана, считат, че ще съумеят да се оправят с предизвикването.

Преговорите за първата турска АЕЦ се проточиха с години. „ Аккую “ ще има четири реактора, всеки с мощ 1200 мегавата. Според подписания сред Турция и „ Росатом “ атомната електроцентрала трябваше да проработи през 2020 година

Русия обаче отлагаше старта, а и в Европейски Съюз има мощна съпротива на плана. През юли предходната година Европейския парламент даже одобри декларация, с която прикани Турция да се откаже от строителството на АЕЦ „ Аккую “ с претекста, че централата ще се намира в мощно сеизмичен район.

Йълдъръм също по този начин се похвали, че стопанската система на Турция е пораснал с сред 7 и 7,5% през 2017 година, 2 дни преди представянето на формалните данни.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР