Първата книга в света за фондова борса бе предложена за

...
Първата книга в света за фондова борса бе предложена за
Коментари Харесай

Първата книга за фондовата борса се продава за $300 000

Първата книга в света за фондова борса бе препоръчана за продажба във вторник в интернет аукцион на Sotheby`s. Оценката е за сред $200 000 и $300 000, написа Bloomberg.

Автор на книгата Confusion of Confusions от 1688 година е Джоузеф Пенсо де ла Вега. В нея се споделя за Амстердамската фондова борса, основана от Dutch East India през 1602 година Колко ще бъде продажната ѝ цена и е кой е предложил най-вече ще разберем най-рано на 17 декември.

Вега, който е емигрирал от Испания в Амстердам, написал книгата на испански и описал механизма на работа на борсата, както и общо препоръки за вложителите.Освен това в книгата са разказани и някои от най-често срещаните операции. Самият Вега не е бил трейдър, само че от време на време е търгувал.

В книгата си той разказва пазарът като почтен и почетен бизнес, само че предизвестява читателите, че " има хора, които ще се опитата да се възползват от вас ".Четирите правилото, които Вега разказва, са подобаващи и за всеки, който занапред навлиза на пазарите:

- Ако има късмет да грешите, в никакъв случай не давайте съвет на някого дали да купува или продава

- Приемайте всяка облага без да тъжите за изпуснатата такава, т.е. на съжалявайте, че не сте нацелили пика

- Печалбата през днешния ден може да е загуба на следващия ден

- Който желае в действителност да успее, би трябвало да има търпението и парите

Sotheby`s пресмятат, че книгата е една от останалите по-малко 10 в оригинал. Днес копие от нея на британски се продава за към $30.Последната продажба на численост от нея бе преди 30 години против 16 500 паунда, или $29 000 по това време.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР