Първата жена премиер на Италия Джорджа Мелони обеща да преведе

...
Първата жена премиер на Италия Джорджа Мелони обеща да преведе
Коментари Харесай

Джорджа Мелони изнесе дебютната си програмна реч пред парламента като премиер на Италия

Първата жена министър председател на Италия Джорджа Мелони даде обещание да преведе страната си през сегашните времена, които са едни от най-тежките от Втората международна война, както и да продължи да поддържа Украйна в спора ѝ с Русия , съобщи Ройтерс.

Задавайки враждебен звук в дебютната си програмна тирада в Народното събрание като министър председател, Мелони съобщи, че водената от нея националистическа дясна коалиция ще направи по този начин, че гласът на Италия в Европа да се чува, и акцентира, че е изрично срещу расизма и дискриминирането.

Рим ще продължи да поддържа западните наказания против Москва макар ограничението на доставките на съветски природен газ, сподели Мелони в над едночасовата си тирада, в която бяха наранени голям брой тематики.

" Да се поддадем на изнудването на Путин във връзка с енергетиката няма да реши казуса, а ще го изостри, като отвори пътя за по-нататъшни претенции и изнудване ", съобщи тя.



Четиридесет и пет годишната Мелони, която е водач на националистическата партия " Италиански братя ", завоюва парламентарните избори предишния месец като част от предизборна коалиция, включваща още групировката " Напред, Италия " на някогашния министър-председател Силвио Берлускони и антиимигрантската " Лига " на Матео Салвини.

Това държавно управление на Италия е най-дясното от Втората международна война, а тесните в предишното връзки на Берлускони и Салвини с Москва породиха опасения по отношение на външнополитическия му курс, отбелязва Ройтерс.

Мелони съобщи, че държавното управление ще обезпечи финансова поддръжка за фамилиите и компаниите, които са наранени от енергийната рецесия, и предизвести, че високата цена на тази помощ значи, че кабинетът може да се наложи да се откаже краткотрайно от осъществяването на някой от най-скъпоструващите си предизборни обещания.

" Обстановката, в която държавното управление ще работи, е доста тежка, може би най-тежката от Втората международна война ", сподели тя и добави, че следващата година стопанската система може да изпадне в криза поради високата инфлация и разтърсванията, свързани с пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна.

Мелони, която е израснала в работен квартал на Рим, дефинира себе си като човек от народа, който самичък се е издигнал от низините до върха, без да е част от елита и без да разчита на богати родители, и отхвърли отрицателните упования към работата на държавното управление си.

Мелони, чиято партия има неофашистки корени, съобщи пред депутатите, че кабинетът ще се бори против всички прояви на дискриминация.

" Никога не съм симпатизирала на каквито и да било антидемократични режими. На никакви сходни режими, което включва и фашизма ", сподели тя. " По същата причина постоянно съм считала расовите (антисемитски) закони от 1938 година за най-срамния миг в италианската история, позор, който ще тегне над нашия народ вечно. "

По въпроса за имиграцията, един от главните за последователите ѝ, Мелони съобщи, че Италия ще се опита да пресече миграционните потоци, идващи през Средиземно море от Африка, и за тази цел ще работи с африканските държавни управления.

По други въпроси като гражданските права и абортите Мелони съобщи, че те няма да бъдат ограничавани, в това число и правото на аборт. Относно мафията и престъпността новият министър председател съобщи, че държавното управление ѝ ще се бори с тях. " Ще бъдем безкомпромисни в битката си с тумора, наименуван мафия ", сподели тя.

След като Мелони завърши 70-минутната си тирада, подкрепящите я в залата депутати станаха на крайници и ръкопляскаха с възгласи " Джорджа, Джорджа ".

По-късно през днешния ден новото държавно управление ще бъде подложено на гласоподаване на избор на доверие от долната камара на Народното събрание, което Мелони евентуално ще завоюва с лекост. В сряда се чака държавното управление да получи избор на доверие и от горната камара на италианския парламент, Сената.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР