Първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан е бежанка

...
Първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан е бежанка
Коментари Харесай

От авиатор в бежанец: Първата жена пилот на Афганистан избяга от талибаните в България

Първата жена водач в гражданската авиация на Афганистан е бежанка у нас. Пет месеца след бягството от талибаните, 23-годишната Мохадес Мирзаи е утвърдена да получи непрекъснат статут в България.
Снимка: btvnovinite.bg
За часове животът й се прекатурва на 180 градуса. На 15 август вместо да пилотира „ Боинг “ 737 към Истанбул, Мохадес напуща Афганистан като бежанка, с цел да оцелее.

„ Стоях пред самолета и трябваше да реша – дали да отпътува, или да остана. Мислех за всичко, което оставям - фамилията си, дома си, приятелите и моята мечтана специалност. Изпитвах и боязън от талибаните, които бяха нахлули в летището. Бях уплашена до гибел! По телефона майка ми сподели: „ Бягай! Талибаните ще преследват теб, не нас. Ти си в заплаха “, споделя Мохадес.
Снимка: btvnovinite.bg
Всичко, което има, остава зад тила й, само че е жива. Семейството се разделя – майка ѝ и сестрите ѝ са евакуирани от Афганистан в Албания.
Снимка: btvnovinite.bg
На рождения си ден – 17 август, Мохадес каца в България.

„ През 2021 година все едно пораснах не с една, а с цели пет години. Губиш вяра, губиш смисъл. Но взех решение, че няма просто да падна духом и да рева, а ще се боря за правата си като жена и в случай че моята фантазия е да хвърча – аз ще я последвам! “, споделя младата жена.
Снимка: btvnovinite.bg
За да се допре до фантазията си, водим Мохадес в авиационния тренажор на Техническия университет.

Освен че се трансформира в първата жена водач в гражданската авиация на Афганистан, Мохадес е една от 100-те най-влиятелни и вдъхновяващи дами за последните 12 месеца съгласно ранглиста на Би Би Си.

„ Най-трудно е да приземиш самолета гладко и да усетиш момента на досег със земята “, споделя Мохадес, докатоа ръководи полета на самолета в тренажора.

Досега без статут и документи, младото момиче не може да кандидатства за работа като водач.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Поставих си цел - до идващия август ще бъда още веднъж в пилотската кабина! До идващия ми рожден ден! “, споделя Мохадес.

Защото в небето се усеща най-щастлива: „ Чувствам се свободна, всички проблеми на
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР