Първата и единствена в България сграда с почти нулево енергийно

...
Първата и единствена в България сграда с почти нулево енергийно
Коментари Харесай

БАН откри първата сграда с почти нулево енергийно потребление

Първата и единствена в България постройка с съвсем нулево енергийно ползване беше открита в един от научните комплекси на Българската академия на науките. Тя се отоплява посредством слънчева сила и водни стъклопакети. Сградата е част от план, финансиран по европейска стратегия.

Три от стените на тази постройка, на изток, юг и запад, в действителност са стъклопакети с циркулираща в тях вода. Идеята е водата да улавя слънчевата сила и по този начин постройката да се отоплява.Чрез специфична термопомпа с изключение на да затопля, системата може да охлажда постройката и да обезпечава гореща вода.Тя сполучливо замества климатици, радиатори и конвектори. На покрива пък е построена фотоволтаична система, която дава електрическа енергия и за термопомпата, и за постройката.

Това ли е отоплението на бъдещето?

доцент Миглена Димитрова, шеф на Централната лаборатория по слънчева сила, Българска академия на науките: Да, би могло да бъде отоплението на бъдещето, откровено се надяваме да бъде...този способ не знам дали ще бъде по-скъп или по-евтин, само че по-важното е, че е от възобновим енергиен източник и това е бъдещето, нали би трябвало да запазим покачването на световната температура, това е един от методите.
Сградата е краткотрайна сграда и ще служи за демонстрации на системата. Но отсега нататък по този метод ще бъдат строени офис-сградите на бъдещето. Те ще са с съвсем нулево енергийно ползване. Българска академия на науките е подготвена за индустриално произвеждане на стъклопакетите.
доцент Миглена Димитрова, шеф на Централната лаборатория по слънчева сила, Българска академия на науките: Когато строихме павилиона, непрестанно идваха хора тука и проявяваха интерес.Иво Даскалов, реализатор на плана: Предполагам, че като всяко ново нещо първоначално ще бъде скъпо, само че в случай че тръгне да се осъществя във времето, несъмнено че цените ще паднат.
Демонстрационната постройка беше открита от ръководителя на Българска академия на науките, акад. Юлиан Ревалски и е част от събитията отдадени на 150-годишнина на Академията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР