Първата и единствена в България сграда с почти нулево енергийно

Първата и единствена в България сграда с почти нулево енергийно ...

БАН откри първата сграда с почти нулево енергийно потребление.


Първата и единствена в България сграда с почти нулево енергийно потребление беше открита в един от научните комплекси на Българската академия на науките. Тя се отоплява чрез слънчева енергия и водни стъклопакети. Сградата е част от проект, финансиран по европейска програма, информира БНТ.

Три от стените на тази сграда, на изток, юг и запад, всъщност са стъклопакети с циркулираща в тях вода. Идеята е водата да улавя слънчевата енергия и така сградата да се отоплява.Чрез специална термопомпа освен да затопля, системата може да охлажда сградата и да осигурява гореща вода.Тя успешно замества климатици, радиатори и конвектори. На покрива пък е изградена фотоволтаична система, която дава електроенергия и за термопомпата, и за сградата.

Това ли е отоплението на бъдещето?

доц. Миглена Димитрова, директор на Централната лаборатория по слънчева енергия, БАН: Да, би могло да бъде отоплението на бъдещето, искрено се надяваме да бъде...този метод не знам дали ще бъде по-скъп или по-евтин, но по-важното е, че е от възобновяем енергиен източник и това е бъдещето, нали трябва да запазим покачването на глобалната температура, това е един от методите.

Сградата е временна постройка и ще служи за демонстрации на системата. Но занапред по този начин ще бъдат строени офис-сградите на бъдещето. Те ще са с почти нулево енергийно потребление. БАН е готова за индустриално производство на стъклопакетите.

Демонстрационната сграда беше открита от председателя на БАН, акад. Юлиан Ревалски и е част от събитията посветени на 150-годишнина на Академията.

Източник: skandal.bg