Първата и единствена грижа е животът и здравето на хората.

...
Първата и единствена грижа е животът и здравето на хората.
Коментари Харесай

Преглеждат всички лекари, лаборанти, шофьори, всички, работили с COVID-19

Първата и единствена грижа е животът и здравето на хората. Възложих на щаба да прегледат всички лекари, лаборанти, водачи, РЗИ - всички работили с ковид, да няма нито един пропуснат човек. Ако някой е пропуснат спомагателното заплащане, ще си получи парите.Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на конференция в Министерски съвет дружно с спешния щаб, представен от БГНЕС.

Националният действен щаб показва настоящи данни за обстановката с ковид у нас и по света. В началото на съвещанието министър председателят Бойко Борисов изясни претекстовете за решението Националният действен щаб да дава брифинг единствено един път на ден, в 17:00 ч от Министерски съвет.

Премиерът заяви още, че е провел диалог с канцлера на Германия Ангела Меркел, която го е поздравила за реорганизацията на производството, тъй че България в най-кратки периоди да си направи маски шлемове и защитни дрехи. „ Аз отново чух, че някои хора през вчерашния ден са се упражнявали, че надали не в запаса нямало алкохол. А ние произвеждаме хиляди тонове алкохол и продаваме на други страни “, обърна внимание Борисов.

Той за следващ път почерта, че от първостепенно значение сега е грижата и здравето на служащите, социално-слабите, пенсионерите. „ Аз съм оптимист, в случай че Господ е с нас, в случай че това продължи три месеца “

Борисов разяснява и обстановката с ТИР-овете на граничен пункт “Капитан Андреево ” като съобщи, че опашки към този момент няма след отварянето на буферния паркинг на летище Узунджово.

По отношение на идните църковни празници и ограниченията, Борисов съобщи в отговор на БГНЕС, че е приказвал с всички владици да се пробват да се съблюдават тези ограничения от хората.

„ Много са интелигентни нашите владици и попове и прелестно схващат. Така че, това и да ми разпореди щаба, няма да го извърша. Искам да помоля хората, да влияят на своите родители, баби и дядовци, и да отидат и да им кажат – спри си у дома. Първо, разгадавам на младите, второ и на техния инстинкт за самозапазване “, сподели още министър председателят.

И добави, че страната обмисля да активизира и курсантите, които не са на учебно заведение в този момент, да подкрепят работата в КПП-тата.

81 страни са декларирали парична помощ, което е невиждано – най-вече са били 3-4 страни едновременно, съобщила Кристалина Георгиева пред Борисов.

В нашите предприятия проблемите са у тези, които създават елементи за коли за Европа, тъй като там производството е блокирано. Истински всички се молим този пик да отмине по-бързо, добави Борисов.

Така че с изключение на здравето на хората, най-важно е по-късно да запазим служащите, с цел да може предприятията да проработят незабавно след рецесията.

Борисов посъветва публицистите да ревизират какъв е размерът на спестяванията на хората в банките.

Вицепремиерът Марияна Николова заяви, че тристранният съвет е определил ограниченията за поддръжка на бизнеса. АИКБ и КРИБ не са подкрепили препоръчаните ограничения, заяви Николова. Двете организации упорстват за промени в Закона за изключителното състояние, както се сътвори и обществен лист на всички компании, получили финансиране от страната.

Според КНСБ заложената мярка за превъзмогване на безработицата е невиждана по своят обсег и размер, добави вицепремиерът.

Тристранният съвет продължава да разисква ограниченията по икономическата част, и на следващия ден до обяд ще е готово окончателното разпореждане в Министерски съвет.

Директорът на ГДПБЗН основен комисар Николай Николов пък заяви, че “постъпват от ден на ден оферти от физически лица за доброволци и ще създадем всичко допустимо да ги включим ”. Най-голяма нужда от доброволчество има в три съществени направления – поддръжка на лечебните заведения, за обществените служби и районните здравни инспекции, както и доброволци, които да се включат в поддръжка на службите на реда, на Граничен контролно-пропусквателен пункт и на регионалните пропускателни пунктове. В България има 3260 доброволци, които са подготвени, готови и екипирани, добави Николов.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР