Първата група от украински бежанци, които досега са живели в

...
Първата група от украински бежанци, които досега са живели в
Коментари Харесай

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Първата група от украински бежанци, които до момента са живели в хотели във Варна, ще бъдат превозени до нови места за настаняване - ведомствени бази в Паничище и Рибарица.

Около 200 души ще бъдат превозени с влакове на БДЖ и рейсове от Варна в неделя. Това е дребна част от общия брой на жителите, които се намират в града и ще би трябвало да бъдат преместени до 31 май - по данни на щаба те са към 7000 души.

Около 3000 души сами са напуснали варненските хотели, като или живеят на квартира на лични разходи, или са отпътували назад за Украйна.

Около 5000 индивида ще останат в местата, в които се намират и в този момент, тъй като притежателите на хотелите са изявили предпочитание да ги запазят като посетители против присъединяване в държавната акция за подкрепяне, която предлага помощ на домакините в размер на 15 лева дневно за признат човек.

Директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева призна, че 3 дни преди крайния период за превозването на украинските жители, някои от ведомствата не престават да не са подготвили своите почивни бази, тъй че в тях да може да се настаняват хора под протекция.

Тошева предизвести, че това съставлява несъблюдение на заповед на Министерски съвет и че отговорниците " ще понесат отговорност, в случай че не съумеят да се оправят със задачата ".

Над 500 хотела в цялата страна са декларирали подготвеност да одобряват украинските бежанци против по-ниската стойност на отпусканата от страната помощ. Близо 300 от тези места за настаняване дават заслон на украинците и в този миг.

Новата стратегия, която ще стартира от 1 юни, е с тримесечен период, като управляващите се надяват до тогава бежанците да са се ориентирали към намиране на работа и независима прехрана.

" Пътят е един. Те би трябвало да работят. Извън хората от уязвимите групи (бременни дами, хронично заболели или тежко болни) - всички би трябвало да се подкрепят, с цел да си намират работа. Никой никого не задължава да стои в базите. Ако си намерят работа, те могат незабавно да излязат ", сподели тя, като разгласи, че търсене от страна на работодателите има. Досега близо 3000 души са съумели да сключат трудови контракти във Варна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР