Първата група от мюсюлмански поклонници пристигна в най-свещеното място на

...
Първата група от мюсюлмански поклонници пристигна в най-свещеното място на
Коментари Харесай

Мека отново отваря врати за поклонничество

Първата група от мюсюлмански поклонници дойде в най-свещеното място на исляма в Саудитска Арабия за така наречен " малко " поклонничество - Умра - седем месеца след прекратяването на ритуала поради пандемията от ковид. Около 6000 поклонници дневно, живеещи в саудитското кралство, ще могат да извършват свещения обред в Мека по специфична постепенна стратегия, която има за цел да предотврати разпространяването на вируса. Снимки в саудитските медии демонстрираха днешните поклонници с маски на лицата и спазващи отдалеченост един от различен да обикалят към Кааба - свещената сграда във тип на куб в двора на огромната джамия в Мека.

Според програмата на поклонници от чужбина ще бъде позволено да идват в Саудитска Арабия за Умра от 1 ноември. Такова позволение ще получават 20 000 мюсюлмани чужденци дневно. Саудитското министерство на Хаджа и Умрата вкара от 27 септември особено мобилно приложение, посредством което поклонниците могат да се записват и да си запазят ред за присъединяване в ритуала.

Още в първите дни след стартирането на приложението са издадени над 108 000 позволения за присъединяване в Умрата, настояват саудитски медии.

Обичайно милиони мюсюлмани от целия свят се стичат годишно в Саудитска Арабия за ритуала Умра, който може да се извършва когато и да е на годината за разлика от основния обред Хадж, който е обвързван с съответни дати в ислямския календар. Само за 2019 година в Саудитска Арабия за Умра са пристигнали 19 млн. поклонници.

Заради въведените строги карантинни ограничавания в тазгодишния Хадж пред юли участваха доста малко поклонници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР