Първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна не носи

...
Първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна не носи
Коментари Харесай

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна не носи огромни очаквания за мир, само че затвърждава чувството, че виждаме едно повтаряне на споровете директно преди Втората международна война. В тях бъдещите съперници изпитваха в по-ограничен мащаб тактики и оръжия, които по-късно използваха в хода на борбите в Европа, Азия, Африка и Океания.

През последните 365 дни войната първо стартира с несполучлив опит за блицкриг, а по-късно затъна в окопни сражения. В небето, обаче, динамичността се резервира от първите минути, та до днешния ден. За Русия беше значимо още при започване на своята " специфична военна интервенция " да ликвидира с ракетни и бомбени удари основни обекти на украинската войска, а последователно тя преориентира своите старания към енергийната инфраструктура на страната. През цялото време най-очевидни обаче бяха провалите по цивилни обекти - със обвързваните с това огромни количества почтени жертви.

Украинската противовъздушна защита понесе тежък удар в първите часове на 24 февруари 2022 година, като обаче по-късно се съвзе и в последна сметка не разреши на Русия да откри цялостна доминация във въздуха. Със лични сили и западни доставки, силите на Киев унищожиха доста съветски вертолети и самолети и в последна сметка принудиха Москва да разчита най-вече на далекобойни ракетни удари.
 Войната като бизнес: Кои страни купуват оръжия от България?
Войната като бизнес: Кои страни купуват оръжия от България?

Бомби, торпеда, реактивни снаряди, какво още изнася страната ни

Сега, когато руснаците се чака да стартират нова атака, офанзивите по въздух сигурно ще се засилят. Срещу тях Украйна има разполагаем доста разнороден боеприпас, който съчетава натовски и руски системи. От тяхната успеваемост зависи доста за Украйна, само че също и за стратегиите за рационализация на голям брой страни, които с началото на войната схванаха, че би трябвало да засилят своята защита. Сред тях е и България.

Ситуацията преди войната

Подобно на множеството някогашни руски републики, преди 24 февруари 2022 година Украйна пазеше небето си най-вече със зенитно-ракетни комплекси от времената на Съюз на съветските социалистически републики.

" Гръбнакът " на нейната Противовъздушна отбрана и досега са сред 250 и 300 единици от разнообразни модификации на С-300 (най-вече С-300ПС и С-300ПМ/ПМУ). Комплексът е с огромна далекобойност, като може да обстрелва самолети, отдалечени на 90 км и балистични ракети на 35 км. Той е с висока подвижност и е на процедура върхът на руската Противовъздушна отбрана технология.
 Снимка 381896
Източник:

Подобни ЗРК има и България, като те пазят стратегически обекти.

В хода на съветското нахлуване през зимата и ранната пролет, Украйна загуби доста С-300, като част от тях бяха сменени с новодоставени с натовска помощ. За част от тях се знае, че идват от Словакия.
 Литва купува шведски ракети на стойност €45 милиона в опит да укрепи защитата си
Литва купува шведски ракети на стойност €45 милиона в опит да укрепи защитата си

Системата е на въоръжение в батальона за противовъздушна защита на литовските въоръжени сили

Останалият руски инвентар на украинската Противовъздушна отбрана включва старите С-125 " Нева " / " Печора " в трансформация за изстрелване от камион. Те са със междинен обхват и при съществуване на умел план могат да бъдат доста рискови. Именно с такава зенитна ракета югославската Противовъздушна отбрана смъкна американски " Стелт " през 1999 година

Мобилните ЗРК " Куб " и " Бук " обезпечават Противовъздушна отбрана в това число на сложен терен благодарение на танковото си шаси. Те също са надалеч от най-модерните аналогични системи по света.
 Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена стратегия за въоръжаване
Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена стратегия за въоръжаване

Двете покупко-продажби са на почти идентична стойност

Комплексите " Оса ", " Стрела-10 " и " Тор " пазят войските на близко разстояние най-много от щурмовата авиация на съперника.

Модернизация в пердах

Освен попълването на загубите, украинското военно и политическо управление осъзна нуждата от надграждане на защитните си качества рано в спора. Резултатът е, че още към края на март предходната година загубите на съветските Военновъздушни сили започнаха да стават неприемливи - над 75 машини съгласно данни на западното разузнаване, измежду които и модерните изтребители-бомбардировачи Су-34. Даже и най-консервативните източници отвън Русия са на мнение, че свалените самолети и вертолети към този момент са над 300.

Командването в Москва последователно смени тактиката си и изключително след взривяването на Кримския мост през октомври вместо прецизни удари разчита на масирани офанзиви с ирански дронове камикадзе и ракети, изстреляни от безвредно разстояние. Така по украинските градове, електроцентрали и подстанции стартира да се сипе " дъжд " от муниции, поради който милиони оставаха дни наред без ток.

Оказа се, че с наличните си средства Киев не може да отбие този вид офанзиви. След апелите за поддръжка, от западните страни започнаха да идват разнообразни Противовъздушна отбрана системи.

Една от първите е американският комплекс MIM-23 Hawk. Това е система със междинен обхват, създадена още през 60-те, а доставената трансформация е била преди на испанската войска и е на нивото на края на 80-те. Това, което го отличава от аналогичните като предопределение руски " Нева " и " Куб " е по-високата степен на компютъризация на ръководството и произлизащата от това опция да се наблюдават и обстрелват по-голям брой цели.
 Снимка 607599
Източник:

От декември най-малко една батарея е в Украйна.

Франция редостави през декември две батареи от мобилния ЗРК с дребен обхват Crotale. Те могат да стопират цели на към 15 км разстояние, като са изключително подобаващи за отблъскване на офанзиви с дронове. Дизайнът им е също датира от 60-те, само че електрониката им е неведнъж надграждана.
 Снимка 607595
Източник:

На бойно дежурство в Украйна е най-малко един ЗРК Aspide. Той беше подарен от Испания, като още веднъж става дума за система със междинен обхват. Неговите ракети летят с съвсем хиперзвукова скорост, като по-масово се употребява във флота за Противовъздушна отбрана на бойни кораби под името Albatros. Използва се от средата на 70-те, като през 90-те е осъвременен.
 Снимка 607596
Източник:

Успеваемостта на всяка една от тези остарели Противовъздушна отбрана системи може да ѝ даде " втори живот " на експортния пазар. В момента доста от главните им оператори желаят да ги заменят с по-модерни, до момента в който други страни с по-малки военни бюджети желаят да надградят своята Противовъздушна отбрана дори и с техника на остаряло. Така всеки спрян съветски авиоудар доближава търсещите и предлагащите до договорка.

Ефектът " Украйна " се видя при модерната немската система IRIS-T. Тя е със междинен обхват, като може да унищожава цели на разстояние от 40 км и височина до 20 км. През октомври Украйна закупи подобен комплекс - още преди Бундесвера. В началото на месеца " Ройтерс " и Bloomberg оповестиха, че Германия е направила първата си поръчка за IRIS-T. Причината - отличното показване в действителна бойна обстановка.
 Снимка 607600
Източник:

Според западни източници още при първото си бойно дежурство на 21 януари украинският план на IRIS-T е съумял да унищожи всички цели в обсега си, като резултатите са се повторили и през идващите дни. Общо най-малко 4 системи са разгърнати в Украйна.

Със 100-процентова успеваемост се хвалят и от Съединени американски щати поради показаните от тях комплекси NASAMS. Тези ЗРК в действителност са норвежка разработка, имат 40-километров обхват и боеприпасите им са общоприети за изтребителната авиация в НАТО - ракети Sidewinder за близки цели и AMRAAM - за по-далечни.
 Снимка 607597
Източник:

Според представени от EurAsia Times специалисти, доставената трансформация разрешава продан на данни в действително време с натовските летящи радари E-3 Sentry, които наблюдават украинското въздушно пространство. Руското командване твърди, че е съумяло да унищожи един NASAMS в Донецка област. Ако това е правилно, остават минимум още 3 установки.

NASAMS търси своите клиенти по света, като, с изключение на украинския спор, във " визитката му " са и задания по защитата на стратегически обекти в американската столица Вашингтон.

С изключително огромен интерес се чака бойният дебют на френско-италианския тежък ЗРК SAMP/T, прочут още като Mamba. Той е предопределен за заличаване на въздушни цели, отдалечени на до 150 км от него, в това число и балистични ракети като съветската " Искандер ". Турция е измежду огромните евентуални клиенти на зенитния комплекс, който е внедрен и във Военноморски сили на Англия.
 Снимка 607598
Източник:

В началото на месеца беше взето политическото решение за доставки, само че не е дефинитивно ясно по кое време и какъв брой установки ще отидат в Украйна.

По същия метод политическият сюжет съпътства и може би най-известната западна зенитно-ракетна система - MIM-104 Patriot. Той обезпечава противоракетна защита в радиус от към 60 километра, като употребява високотехнологична система за ориентиране и ръководство на огъня.
 Снимка 607593
Източник:

Това е извънредно скъпа отбрана - една батарея коства към 1 милиарда $, а всяка ракета е на стойност към 3 млн. $. Въпреки това Patriot е " златен стандарт " в противовъздушната защита, потвърдил се в доста спорове. Не е инцидентно и че редица страни влагат в покупката на комплекса. Сред тях е и Румъния.

Русия още преди войната се разгласи срещу разполагането на Patriot по границите ѝ, защото съгласно нейните военни специалисти комплексът може да се употребява и за нанасяне на удари по земни цели с ракети Tomahawk.

Много хубаво не е на хубаво

Изредените към този момент зенитно-ракетни комплекси образуват една доста мощна конструкция... само че най-много " на книга ". " От чисто военна позиция, това да разполагаш с огромно разнообрази от системи не е леко. Има огромни логистични усложнения при поддържането на голям брой системи ", разяснява пред " Франс прес " някогашния общоприет секретар на НАТО Камил Гранд.

Всяка една система изисква характерна подготовка на плановете, лични муниции и аварийни елементи, а и би трябвало да се сработи с останалата украинска военна инфраструктура. А тя към момента разчита на доста руска техника, която е несъвместима със стандартите на НАТО.
 Leopard 2 - танкът, с който Украйна желае да завоюва войната
Какво съставлява танкът, с който Украйна желае да завоюва войната

Бойната машина може да даде на Киев доста преимущество, само че не липсват и опасности

Според източник на Агенция Франс Прес точно взаимната работа на ниво командване е съществено тестване. На процедура данни от разузнаването на НАТО и личните (съветски) радари би трябвало да се предават в действително време към западни Противовъздушна отбрана системи и такива от времената на Съюз на съветските социалистически републики и те дружно да отбиват офанзивите - а действително към момента точно над 30-годишните С-300 са най-многочислената използваема система за противовъздушна защита на Украйна.

Доставката на Patriot звучи като огромна стъпка, само че някои американски анализатори са на мнение, че тя няма да донесе огромната смяна, която видяхме да вземем за пример с ракетната система HIMARS, която оказа помощ за лятното украинско контранастъпление. Офицерът от Противовъздушна отбрана на Съединени американски щати Джеф Ламеър дефинира в своя публикация за Military.com решението на Вашингтон като " безценен гаф ".
 Колко се сви Брутният вътрешен продукт на Русия и Украйна за 2022 година
Колко се сви Брутният вътрешен продукт на Русия и Украйна за 2022 година

Засега няма признаци, че глобите могат да навредят на Русия

" Единична система Patriot не може да промени слабостта, която Украйна изпитва във въздуха с оглед огромния фронт. Може да защищити няколко значими за Киев точки, само че съветските въздушни офанзиви могат да отговорят на тези ракетни системи (...) Те се трансформират в цел, тъй като са уязвими по време на поддръжката си или когато имат някакъв механически проблем (...) Украйна не е готова да употребява Patriot - американските военни се нуждаят от месеци, с цел да усвоят тази комплицирана система ", написа Ламеър.

Според него това изисква Patriot системите да бъдат част от многослойна организация на Противовъздушна отбрана, тъй като другояче просто ще се трансфорат в скъпи цели.

При всяко състояние украинците имат доста малко време, с цел да намерят отговор на въпросите, които оръжейните доставки повдигат пред тяхното военно управление. Експертите в региона на защитата от целия свят ще наблюдават дали това са най-правилните отговори.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР