Първата фаза от реализацията на търговско-икономическото споразумение между Китай и

...
Първата фаза от реализацията на търговско-икономическото споразумение между Китай и
Коментари Харесай

Безмилостна конкуренция и челно противопоставяне между САЩ и Китай

Първата фаза от реализацията на търговско-икономическото съглашение сред Китай и Съединени американски щати забави повишаването на несъгласията сред Съединени американски щати и КНР, само че опитите на администрацията на Тръмп да трансферира върху Китай виновността за неуспеха на американското опазване на здравето и грешките му в битката с епидемията, върнаха връзките в руслото на възходящо утежняване, разяснява Виктор Пороженко във fondsk.ru, представен от " Гласове ". Сега въпросът за бъдещето на търговията сред Съединени американски щати и КНР към този момент се слага по нов метод. Става дума за вероятностите пред втория стадий на договорката и слагане на завършек на комерсиалното опълчване сред двете страни. Върху вероятностите ще оказва въздействие и изключителната обстановка в стопанската система на Съединени американски щати, провокирана от въведените карантинни ограничавания.

Една от неотложните задания, която желае да реши Вашингтон, е да върне американското промишлено произвеждане от Китай в Америка. Тези дни сенатор Марк Рубио още веднъж се върна към тази тематика. Според него разпространяването на ковид " сподели границите на цифровото предимство на Америка ". Рубио изрече съжалението си за това, че Съединени американски щати са преместили доста от браншовете на индустрията си в Китай. Към тематиката се причисли и Чарлз Фримън, старши вицепрезидент за Азия в Търговската палата на Съединени американски щати, като съобщи: " Препятствията и недостига, провокирани от пандемията на COVID-19, издигнаха на напред във времето казуса със зависимостта на Америка от китайското произвеждане ".

Симптоматично е предлагането на икономическия консултант на Белия дом Лари Кудлоу да се подтикват американските компании да изоставен Китай, като им се заплатят всички оперативни разноски за пренасяне на производствата им назад в Съединени американски щати. Кудлоу даде обещание, че те ще се занимаят с този въпрос в близко време. Връщането на американските компании в Съединени американски щати, по едно и също време с повишение на цените за китайския импорт, е отдавнашна концепция на Тръмп. Американският президент вижда в тази стъпка прийом за равнене на комерсиалния баланс с КНР. Това е изключително значимо в този момент, когато 22 млн. души в Съединени американски щати желаеха компенсации за безработица. Предложението на Кудлоу обаче ще се сблъска с редица трудности, които сочат китайските специалисти.

На първо място, заплащането на разноските за връщане на производствата в Съединени американски щати няма да покрие финансовите загуби на американските компании, тъй като индустриалните разноски в Америка са доста по-високи, в сравнение с в Китай или Югоизточна Азия. На второ място, американските производители надали ще намерят в този момент задоволителен брой квалифицирани служащи в Съединени американски щати, тъй като продължителното неявяване на обособените производства докара до загубата както на тези служащи, а също по този начин и на системата за тяхната подготовка. На трето място, напускането на Китай значи, че американските компании би трябвало да правят отстъпка потребителския пазар в КНР на китайските си съперници, а за тях това не е задоволително.

Във Вашингтон много опростено си показват взаимовръзката сред производствата и международните вериги за доставки. Повечето американски компании, които създават в Китай, нямат лични линии за комплектация на изделията си. Така да вземем за пример, Apple от дълго време употребява изделията на тайванската транснационална компания Foxconn, която разполага с големи индустриални мощности в Китай. Други американски компании имат контракти с китайски компании за произвеждане на избрана продукция. За да може тази верига от доставки да се реалокира назад в Съединени американски щати, в доста от случаите ще бъдат нужни спомагателни скъпоструващи индустриални линии, дори и нови фабрики. Това значи големи финансови разноски. И тук казусът не е единствено в оперативните разноски. Според заместник-директора на Института за проучване на интернационалните пазари при Министерството на търговията на КНР Пай Мина, едно такова пренасяне ще увеличи общите разноски до равнища, които множеството американски компании не могат да си разрешат.

Китайският Global Times цитира калкулации на Bank of America за смяна в себестойността на продукцията на Apple според от частта на преместеното от Китай в Съединени американски щати произвеждане. При пренасяне от Apple на 10 на 100 от монтажа на I Phone назад в Съединени американски щати, междинната продажна цена на един уред ще нарасне с 9 %. Ако реалокират в Съединени американски щати 50 на 100 от монтажа, цената на един I Phone ще се увеличи с 14 %, а в случай че върне в Америка 100 % от производството, цената му ще нарасне с 20 на 100. По този мотив, старши научният помощник в Института за стопански проучвания към китайската корпорация Sinosteel Ху Циму споделя: " Единственото изискване, което би могло да принуди американските компании да се върнат е, бизнесът им в Съединени американски щати да бъде по-печеливш, в сравнение с в Китай. Но това явно не е по този начин. Американските компании надали ще желаят да банкрутират, единствено с цел да получат пари за преместването си ".

Решимостта на администрацията на Тръмп обаче да върне в Съединени американски щати производствата, даже с цената на разрушение на откритите международни вериги за доставки и с нанасяне на вреди на американската стопанска система, не би трябвало да се подценява. Във Вашингтон има двупартийно единодушие по този въпрос, от което идва и увереността на Чарлз Фримън, че " COVID-19 ще принуди доста компании да премислят надеждността на опората си в световните пазари и затова преместването назад на някои капиталоемки, само че не трудоемки производства е неизбежно ". Такова пренасяне ще стартира най-вероятно с значимите за националната сигурност на Съединени американски щати браншове на индустрията и частично на част от фармацевтичните компании. Темата за " връщане на индустрията " беше повдигната в Съединени американски щати преди началото на договарянията от втория стадий на комерсиалното съглашение. Познавайки методите на Тръмп, може да се допусна, че в подмяна на единодушие от негова страна да не бърза с връщането на производствата на американските компании в Съединени американски щати, Вашингтон ще възобнови настояванията си към Пекин за структурни промени в стопанската система на КНР, достигащи до промяна на икономическия модел. Отчитайки, че последователите на глобализма в Китай са задоволително авторитетни, това ще съставлява опасност от изостряне на вътрешно-политическата битка в страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР