Първата дама Десислава Радева от 1 юни е на религиозен

...
Първата дама Десислава Радева от 1 юни е на религиозен
Коментари Харесай

Деси Радева бори депресия на Пътя Камино

Първата дама Десислава Радева от 1 юни е на набожен поход по известния в целия свят нравствен маршрут Пътя Камино. Съпругата на Румен Радев е възнамерявала изминаването му още от предходната година, написа „ Ретро “.

Президентшата е отпътувала на набожен туризъм дружно с една от най-близките си приятелки, както и с персоналната си охранителка от НСО – Елисавета Толева. Трите дами в последната година са следили подробно всички вести към маршрута в профилирана фейсбук група, където обществото от поклонници разменя информация. Именно от там се научили и какво би трябвало да носят със себе си – наложително раница, комфортни обувки, чорапи, игла за пукане на мазоли, тапи за уши и спален чувал.
Какви обаче са аргументите Радева да поеме по поклонническия маршрут? През последните две години първата дама минава през депресивен интервал, откакто съветниците на брачна половинка ѝ ограничиха нейната независимост и тя бе „ натикана “ в ъгъла със възбрана да разгласява персоналното си мнение в интернет пространството. Допреди това Радева непрестанно палеше кавги с острите си изявления. Припомняме и че преди тъкмо една година тя претърпя по неотложност комплицирана мозъчна интервенция в столичната УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ за унищожаване на аневризми, застрашаващи живота ѝ. Тези събития обърнали първата дама към духовното и я предизвикали да потърси филтриране, изминавайки Пътя Камино.

Съпругата на Радев е поела към него на 1 юни от София с държавен автомобил, охранителката си и близката си другарка, писа Епицентър.бг. Групата първо е преспала в Италия, а след това във Франция, откъдето стартира обиколката им. Какво съставлява поклонническият маршрут Ел Камино де Сантяго де Компостела? Това е мрежа от пътища, дълга 800 км, и приблизително се изминава за 5 седмици – по 20-25 км дневно. Началната точка във френския маршрут, който е най-дълъг, само че и най-предпочитан, е градчето Сен Жан Пиед де Порт в Пиринеите, а крайната – олтарът на деятел Яков Зеведеев в катедралата „ Свети Яков “ в Сантяго де Компостела, Испания. Там съгласно легендата е заровен светецът. За тези, които са го извървели, това е просто El Camino (Пътят) – нарицателно за стремежа на духа, който води стъпките ни оттатък края на света, оттатък църквите, оттатък легендите и в това число – оттатък нас самите. Днес назовават Ел Камино и обществена мрежа, тъй като по пътя срещаш хора от целия свят с друг статус, които спят в подслони или хостели с общи спални и кухни. Поклонниците наложително си набират документ и събират печати (със съответната дата) от местата, през които минават, с цел да удостоверят, че са извървели Ел Камино, и да получат компостелата – документ за поклонничество. Има две благоприятни условия за изминаването му – пешком или с колело. Не е известно кой вид е избрала Десислава.

След като новината за религиозния поход на Радева взриви обществените мрежи, от президентството отхвърлиха да дадат каквото и да е информация по тематиката с опрощение, че президентската администрация нямала отношение към първата дама, въпреки Радева да има офис в постройката на „ Дондуков “ 2 и да съпровожда мъжа си постоянно в публични делегации, мероприятия и начинания. От НСО също не благоволиха да дадат информация дали и за какво Радева е охранявана, откакто съгласно закона брачната половинка на президента не попада в листата на охраняваните от НСО лица, в случай че няма особено предписание при съществуване на „ съответна застрашеност “. Нито една от двете институции не се нае да разяснява и на чии разходи е пътуването на Радева, което ще продължи повече от месец. Поклонници описват, че става дума за сред 3 до 5 хиляди лв. според от персоналните разноски. Всеки има право да избира къде да спи, също и къде и с какво да се храни.

Преди да поеме натам, първата дама е обменила опит с пътешественика и публицист Крум Крумов, който измина маршрута предходната година. Още тогава Радева следила похода му онлайн посредством интернет платформа, по която Крумов предавал с видеовръзка. От него тя се въодушевила също да премине по Ел Камино.

Съпругата на президента не е единствената известна българка, оставила диря по пътя на пилигримите. Още преди повече от 10 години банкерката Цветелина Бориславова показа, че е минала маршрута с колело. „ Изминах го с колело – 790 километра за 14 дни. Предната година ми бяха оперирали коляното – скъсах кръстни връзки на ски – и с цел да се възстановиш, би трябвало да тренираш доста краката. Но най-после си споделих: „ Не, не – тръгваш по Камино! “ И тръгнахме “, описа Бориславова.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР