Първата читалня на открито събра малки и големи почитатели на

...
Първата читалня на открито събра малки и големи почитатели на
Коментари Харесай

Първата Читалня на открито в Асеновград събра малки и големи любители на книгата

Първата читалня навън събра дребни и огромни фенове на четенето в Асеновград. Тя се организира в парка на бул. " Освобождение " в Асеновград, а концепцията е на Градска библиотека " Паисий Хилендарски " и общината в града. В самодейността се включиха над 100 деца и възрастни от разнообразни възрастови групи.

" Целта е ориентирана най-вече към децата - да развият своите умения, като се включат в разнообразни арт действия и да се научат да четат повече приказки навън ", обясниха уредниците. В спонтанната читалня се включиха малчугани, които не могат да четат. Те слушаха с интерес и учудване разказите. Сред пожеланите от децата приказки бяха " Маша и мечокът ", " Вълкът и седемте козлета ", " Фраклин ", " Пепеляшка " и други.

Докато по-малките участници слушаха, по-големите се включиха интензивно в четенето навън, само че всички дружно съпреживяваха съответния роман, дружно с героите му. Сред гостите на лятната читалня бяха малчугани от детска градина " Асенова цитадела ", учители, родители със своите чеда, инцидентни минувачи, поспрели се, с цел да почетат за малко. " В днешно време развиването на технологиите е на доста високо равнище. Затова задачата на самодейността е да научим децата да заобичат книгите и да създадем библиотеките по-привлекателно място за по-младите и тийн-поколенията.

Идеята е " Читалня навън " да се трансформира в обичайната ", прецизираха основателите. Освен книги с приказки за най-малките асеновградчани и посетители на Асеновград, в читалнята навън бяха обезпечени и четива за по-възрастните жители. Те имаха опцията да прегледат фешън и литературни списания, както и издания от печата, с цел да са осведомени за настоящите вести. Творческа работилница, разработване на брошура, сърце от хартия и разнообразни фигурки, танци и развлечение, бяха други занимания за децата в парка. Интерес породиха и кръстословиците, посредством които се надгражда менталното развиване на мозъка.
Родители споделиха пред Actualno.com, че самодейността е доста подобаваща, защото посредством четенето се съхранява българският език, а бъдещите генерации би трябвало да израстват грамотни. Идеята се осъществя във връзка " Паисиеви дни " в Асеновград.

В сходни действия малчуганите могат да вземат участие и в самодейността " Ваканция в библиотеката ", която започва от 02.07.19 година Всеки може да се включи гратис, а тази година тематиката е с устременост към специалностите. За своите професионални умения, компликации и страсти по време на осъществяване на служебните си отговорности, ще описват служител на реда, пожарникар, доктор, арбитър, еколог, фотограф, преподавател и т.н.  Представянето на специалностите ще се състои всеки вторник от 10:00 ч. до 12:00 ч. в Градска библиотека " Паисий Хилендарски ". А всеки четвъртък от 10:00 ч. до 13:00 ч. надарените деца на Асеновград ще имат опция за изява на спонтанна сцена в библиотеката.

Паметта на Паисий Хилендарски бе почетена в града с полагане на цветя пред паметната плоча на Хилендарския духовник, в символ на благодарност към живота и делото на отец Паисий. Историко-литературна стратегия пред присъстващите изнесоха членове от книжовен клуб „ Орфей ” към Народно читалище „ Свети преп. Паисий Хилендарски ” в Асеновград.

Събитията, обединени под името " Паисиеви дни " и отдадени на основателя на „ История славянобългарска ”, започнаха през вчерашния ден в Старинно учебно заведение „ Свети Георги ”. Там се организира „ Ден на Паисий ”, а вечерта в Градската библиотека се състоя независимият рецитал на Виктория Стефанова под надпис „...и фърляше скрито през мрака тогаз най-първата искра в националната свяст ”. " Паисиеви дни " в Асеновград ще приключат през днешния ден (21.06.19 г.) с показване на юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон . Събитието ще се състои от 14:00 ч. в Градска библиотека " Паисий Хилендарски ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР