Първата българска джаз певица - 92-годишната днес Лени Вълкова, ще

...
Първата българска джаз певица - 92-годишната днес Лени Вълкова, ще
Коментари Харесай

Първата българска джаз певица сe готви за "Гинес"

Първата българска джаз певица - 92-годишната през днешния ден Лени Вълкова , ще издаде нов албум. По този метод тя става и най-възрастният записващ актьор в света, твърдят продуцентите й от Jazz FM, което е мотив радиото да внесе кандидатурата и в Книгата на Гинес. 

Записът ще наблюдава всички значими моменти от креативния й път - особено написани песни от Йосиф Цанков, международни шлагери с нейни хумористични текстове, джаз стандарти и даже джаз версия на оперна песен в присъщи за епохата и културата ни аранжименти. В записите вземат участие едни от най-ярките имена на джаз сцената ни през днешния ден - Вили Стоянов (тромбон), Калин Жечев (пиано), Димитър Благоев (китара), Даниеле Феббо (бас) и Николай Данев (ударни). Автор на аранжиментите е внукът на Йосиф Цанков - Вили Стоянов. Като посетител солист в записите ще продължи тромпетистът Мишо Йосифов. 

Албумът е естествено продължение на плана на радиото " Джаз истории ", който цели да запази историята на българския джаз и да го разпространява. " Кандидатстваме за Книгата с върховете на Гинес, тъй като Лени Вълкова сега на записите и на издаването на албума ще бъде най-възрастният реализатор в света с албум с нов материал. Нещо неповторимо в международен мащаб се случва тук при нас и сме доста щастливи, че го вършим, " показа Светослав Николов, програмен шеф на Jazz FM радио и главен мотор зад плана. 

Лени Вълкова е родена на 22 май 1927 година в жанр на македонски българи от Кукуш. Пее от дете, учи музика при Дора Мамберг и балет при Николай Фол. За изпита в Консерваторията я приготвят огромната оперна прима Евгения Марс и нейният наследник Павел Елмазов. През 1945 година тя става солистка на първия професионален джаз оркестър у нас - " Джаз Овчаров ", когато след конкурс с над 50 участнички Асен Овчаров и музикантите от неговата група я избират единомислещо. Във възторга си те даже я подвигат на ръце. Сред музикантите са Александър Николов - Сашо Сладура, Бенцион Елиезер, Димитър Ганев, Стефан Кованов, Никола Дирацян. 

По-късно пее и с отделилия се от " Джаз Овчаров " оркестър на " Оптимистите " с водач Божидар Сакеларев. В репертоара й са джаз стандарти, италиански танцувални пиеси, както и авторски песни - " Тихо гасне тая вечер " на Йосиф Цанков, " В планината ", " Роза от моята татковина ", " Знаеш ли, кажи ми ", " По цели дни самотна скитам ", " Щом дойде пролетта " и др. 
В началото на 90-те Лени Вълкова заживява в Лондон, където членува в Count Basie Society. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР