Първата асоциация, която повечето хора правят, чувайки Коледа, е за

...
Първата асоциация, която повечето хора правят, чувайки Коледа, е за
Коментари Харесай

Откъде е традицията да украсяваме елха за Коледа

Първата асоциация, която множеството хора вършат, чувайки Коледа, е за коледното дърво. У нас постоянно го назоваваме просто елха, макар че се употребяват разнообразни типове иглолистни дръвчета за празнична декорация.
Какво би била Коледа без коледно дърво! Немислима, несъмнено. То е най-изявеният знак на този празник и заема централно място във всеки християнски (а и не само) дом.
Ярки светлини, лампички, изящни красиви играчки висят от него и вършат дома ни в святата нощ на Бъдни вечер и Коледа още по-уютен и топъл.

Но по кое време тъкмо хората стартират да внасят иглолистни дръвчета в домовете си? Не можем да отдадем цялата признателност на християнството за тази традиция, тъй като тя датира доста преди него.

Къде се корени началото на коледното дърво?
Традицията няма нищо общо с празника Рождество Христово (Коледа), защото по времето, когато биват украсявани първите дръвчета, християнство не е имало. Става дума за Древен Египет.
Винаги когато се появяло зимното слънцестоене, античните египтяни отсичали иглолистни дръвчета и ги отнасяли в домовете си и в храмовете. Украсявали ги като форма на отбелязване, отпразнуване на живота, мира, благосъстоянието. Вечнозелените растения символизирали точно това – разцвет и надделяване на живота над гибелта.
Египтяните вярвали, че зимата е времето, в което висшият господ Ра е болен и слаб, поради което декларират поддръжката си посредством украсяването на вечнозелени дръвчета като самобитен успех на живота над слабостта, немощта и гибелта.
Но египтяните не са единствените, които са внасяли растения на закрито.
Викингите в Скандинавия вярвали, че вечнозелените иглолистни растения са специфичен подарък от Балдер, скандинавски господ на светлината и мира.
Знаете ли, че... първите коледни лампички датират от 1882 година?
Друидите пък (древни свещеници и шамани в келтските племена) казвали, че с цел да се възвисиш до боговете е належащо да носиш в дома си вечнозелени растения. Традицията при тях датира от към 8 век. При тях на респект било дъбовото дърво.

Коледното дърво и християнството
Въпреки че немският богослов и духовник Мартин Лутер е прочут най-много с Реформацията на църквата и основаването на протестантството, на него също се приписва и въвеждането на коледното дърво като традиция в Германия. Той го показва в християнската просвета по метода, по който го познаваме през днешния ден, написа womansday.com.
Според history.com, немските християни по това време строели пирамиди от дърво и ги украсявали с вечнозелени растения и свещи на открито навън, с цел да отпразнуват раждането на Исус.
Вдъхновен и благоговеещ пред магическите гледки на блестящи украсени дървета на открито, Лутър взема решение да придвижи тази традиция в домовете на хората, внасяйки коледните дръвчета вътре.

Затвърждаването на традицията с украсяването на коледните дръвчета такива, каквито ги познаваме през днешния ден, идва с кралица Виктория, вторият най-дълго ръководещ монарх в международната история.
Неин портрет от 1846 година демонстрира по какъв начин кралицата театралничи с децата и брачна половинка си, принц Алберт, пред украсеното коледно дърво в замъка Уиндзор. Портретът прави украсяването на коледното дръвче точно по този актуален метод по този начин известно и емблематично.

Българските коледни обичаи и традиции
По-късно през 1880 година Томас Едисън основава и първите електрически осветителни тела, като едно от хрумванията му е да наниже няколко светещи крушки на жица, замествайки свещите.
Две години по-късно, неговият другар и сътрудник Едуард Джонсън, взема решение да навърже 80 червени, бели и сини крушки, които да увие към коледно дърво. През 1903 година компанията Дженерал Електрик пуска в продажба на своите клиенти нанизи от крушки за декорация.
През 1923 година американският президент Калвин Кулидж пръв вкарва традицията за ритуално запалване на празничните светлинки на коледното дърво, като подрежда да бъдат включени 3000 крушки, увити към него.
През 1931 година се състои първото запалване на светлините на коледното дърво на Рокфелер Сентър в Ню Йорк – традиция, трансформирала се в международна запазена марка на отбелязването на наближаването на коледните празници.

az-jenata.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР