Първата 5G мрежа в България от днес е достъпна тестово,

...
Първата 5G мрежа в България от днес е достъпна тестово,
Коментари Харесай

Тръгна първата 5G мрежа в България

Първата 5G мрежа в България от през днешния ден е налична тестово, като тя е пусната от " Виваком ". Услугата потегля еднoвременно във всички централните елементи на 27 регионални центъра на страната и елементи от автомагистрала " Тракия ".

От телекома прецизират, че всеки клиент, които има устройство, работещо с технологията, може да употребява 5G мрежата гратис до края на годината. Безплатен тестови достъп до 31 декември получават частни и бизнес клиенти с 4 от абонаментните проекти. За настоящите консуматори на телекома е планувано поетапно допускане (след SMS известие), а закупилите съвместимо устройство клиенти - до 72 часа след активиране на SIM картата.

В известието се показва, че се употребява така наречен динамично шерване на спектъра (DSS - Dynamic spectrum sharing), т.е. основана на програмен продукт технология, комфортна за временен интервал, когато още не са раздадени честоти за 5G в България. " Потребители и на 4G, и на 5G могат да употребяват една и съща периодичност, съгласно съответните потребности от скорост и потенциал на потребителите. (...) Съвместното потребление на спектъра разрешава бързо въвеждане на 5G технология на всички места, където към този момент има построена 4G мрежа ", се прецизира в известието.

Това е първият стадий от въвеждането на новата технология, при който е обезпечено покритие в централните градски елементи на всичките регионални центрове посредством взаимна работа на една периодичност на 4G и 5G. Като идващ стадий ще се работи за разширение на покритието и повишение на скоростите на 5G.

Мрежата от пето потомство обезпечава по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой по едно и също време свързани устройства. Прехвърлянето на данни става с нищожно закъснение, което е значимо изискване за развиване на сфери като телемедицината, цифровото обучение, гейминг промишлеността, автоматизираното произвеждане и други.

В доста страни има опозиция против новия стандарт в мобилните връзки. А Източна Европа и България не вършат изключение. У нас онлайн петицията " Stop 5G Bulgaria " е събрала над 28 хиляди подписа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР