Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия Ромен Ролан“, журналистика и

...
Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия Ромен Ролан“, журналистика и
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Периферията ще реши битката ГЕРБ-БСП, а...

Първан Симеонов е приключил Езикова гимназия „ Ромен Ролан “, публицистика и политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Изследовател в региона на политическите партии, докторант по политология в СУ „ Св. Климент Охридски “. Изпълнителен шеф е на „ Галъп интернешънъл болкан “. Част от мрежата на Института по социология „ Иван Хаджийски “ и на клуба „ Конрад Аденауер “. Участник в научни проучвания в разнообразни области.

Как серията кавги и оставки ще се отразят на изборите на 26 май?

Те към този момент се отразяват. ГЕРБ за първи път навлезе в предизборна акция на второ място. Дали по този начин ще остане до края, не е ясно. Може и противоположното да стане - може това оттегляне да подейства като знак за готовност за ГЕРБ и по натурален път ръководещите да активизират периферията, която при тях е малко по-голяма, в сравнение с при Българска социалистическа партия. Но истината е, че може и да не стане по този начин. Предстои да разберем. „ Галъп интернешънъл ” сме на терен, данните ще покажат в каква посока вървим.

Нека не бързаме с предсказанията, тъй като силите са в действителност изравнени, въпросът е кой ще направи по-малко неточности. И естествено, въпросът е дали ГЕРБ и този път, както го е правил толкоз пъти, ще успее да се стегне, да се стресне от това, че Българска социалистическа партия е излязла напред, и да активизира своята външна страна, която досега е по-голяма от тази на Българска социалистическа партия. Да забележим дали

ГЕРБ ще успее и този път.

Можем ли да вършим заключения за идния партиен избирателен конфликт по телевизионния двубой сред водачите на листите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия Мария Габриел и Елена Йончева?

Дебатът сподели, че госпожа Габриел очевидно е била подценявана. Тя съумя да приключи наедно мача. Това е добра вест за нея, тъй като мнозина анализатори чакаха лидерът на листата на ГЕРБ да е изгубила още преди да е излязла на терен. Не считам, че смисъла на дебата би трябвало да се надценява. Но за всички стана ясно, че госпожа Габриел приказва по европейски проблеми, до момента в който госпожа Йончева приказва по националните. А без подозрение националните проблеми повече интересуват българите, за положително или неприятно. Не го споделям по отношение на това кой кой е, а показвам социологически факт.

Помага ли президентът на Българска социалистическа партия?

Не знам дали той оказва помощ на Българска социалистическа партия, само че ГЕРБ в известна степен оказват помощ на Българска социалистическа партия, като прилепят президента към тях. Самата концепция, че ГЕРБ скача против президента, кара българите да си мислят, че борбата е не сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, а сред ГЕРБ и президента. А сега той има по-голям рейтинг и от Българска социалистическа партия, и от премиера. Така че да превърнеш президента в прицел е недалновидно в политически проект ​- прицелваш се в Нинова, прицелваш се в Йончева. Но да се прицелиш в президента - даваш го на съперника, пакетираш го с съперника по тоя метод и наподобява малко необичайно.

Колко обединения очаквате да влязат в идващия Европейски парламент, с изключение на любимците?

Много е рано за прогнози, защото доста неща в тази акция виждаме безусловно за първи път. За първи път виждаме премиера Бойко Борисов, който споделя: Този път ще заставам на поста, каквото и да стане! За първи път виждаме обстановка, в която има разминаване сред първите хора в ГЕРБ Борисов и Цветан Цветанов, и то не на смешка, не на игра, както постоянно е било. За първи път виждаме толкоз сериозен залог вътре в Българска социалистическа партия. За първи път виждаме и толкоз мобилизирана Българска социалистическа партия, тъй като на европейските избори и през 2009-а и през 2014 година социалистическата партия беше в много сериозен крах. За първи път виждаме избори, които в действителност са забавни. Европейските избори, които нормално са извънредно безинтересни горе-долу за цяла Европа, този път са залог за бъдещето на Европа.

Доста любопитни неща има този път.

Има ли късмет Вътрешна македонска революционна организация, откакто лидерът на листата им Ангел Джамбазки е толкоз деен и различим?

Че те имат действителни изгледи, е едно от най-любопитните неща в тая акция. Даже виждам данни на сътрудниците от „ Алфа рисърч ”, в случай че не се неистина, които демонстрират, че Вътрешна македонска революционна организация влиза в Екологичен потенциал. Това значи напълно нова обстановка в пространството на патриотите, където не се беше случвало. Това е нещо много любопитно, което би трябвало да следим с доста съществено внимание. Във всеки случай сякаш Джамбазки съумява да събере вота, който си търсеше собственик. Докато другите се карат в това пространство, в общи линии той съумя да консолидира вота при себе си. Това се случва. Да забележим доколко ще сработи.

Кое би било най-голяма изненада за вас на тези избори?

Нищо не би ме изненадало. Трябва обаче да следим с изключително любознание акцията на „ Демократична България ”, както и тази на Веселин Марешки, която е доста дейна. Там също има някакви шансове, въпреки не толкоз грамадни. Естествено не трябва да пропущаме и Атака, и НФСБ, и Коалиция за България. Но от днешна позиция всички социологически организации се сплотяват към това, че имаме три сигурни обединения, които ще влязат в идващия Екологичен потенциал -ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, плюс една групировка, която добива все по-реални изгледи също да успее, каквато е Вътрешна македонска революционна организация, и още две обединения, които имат шансове в друга степен - „ Демократична България ” и господин Марешки. Много неща зависят от тази прословута интензивност, която може да направи по този начин, че някои електорати да тежат повече от други.

Дали преференциите ще разбъркат подреждането?

Подозирам, че ще има преференциална борба - и в Българска социалистическа партия, и в „ Демократична България ”. Това ще бъде едно от нещата, за които ще си приказваме на 27 май.

Ще удържи ли министър председателят Борисов обещанието да не се отдръпна, какъвто и да е резултатът от изборите?

Подозирам, че ще удържи. Големият въпрос, несъмнено, е дали ще продължи с тази формула, или ще се мъчи да сменя формулата. Защото можеш да се държиш, само че въпросът е дали обществото има толерантност към това. Въпросът е и в това, че Движение за права и свободи на няколко пъти приказва за промяна на формулата на ръководство. А Движение за права и свободи в никакъв случай не приказва инцидентно.

Освен това в този момент беше посегнато на министър Порожанов, за който се счита, че е нещо като топла връзка сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ще е любопитно да забележим какво ще отговори Движение за права и свободи на това.

Ще задействат ли, или ще демотивират хората грубият език, страховете, които се насаждат в границите на акцията?

Твърде допустимо е грубият език напълно да отврати хората, да ги откаже да гласоподават, и то в последния от три почивни дни. Не се ангажирам да кажа по какъв начин остротата в акцията ще сработи в тази турбулентна обстановка.

Ще разбъркат ли евроскептиците картите в бъдещия Екологичен потенциал?

Най-вероятно да. Не бива обаче да надценяваме тази заплаха, пък и какво значи заплаха - нали това са законни партии, представляващи настроения на хората. Друг е въпросът, че може да блокират малко европейския политически развой. Но в случай че за България важи застраховката да не бързаме с прогнозите, за Европа тя важи двойно.

Ще се случи ли прословутият предстоящ алианс сред систематичните европейски играчи ЕНП и ПЕС?

Подобен вид не е някаква оригиналност. Мейнстрийм партиите в Европа прекомерно постоянно работят дружно - нещо като център против крила. Така че може би ще го следим още по-мощно този път. Но не съм изключително сигурен, че е времето да вършим такава нечиста сделка, тъй като самите националистически и радикалнодесни, евроскептични обединения мъчно намират общ език между тях. Трудно е да направиш националистически интернационал - мъчно е да си представим по какъв начин националистически партии си сътрудничат транснационално. Но дано първо да забележим какъв ще е резултатът на 26 май.

Да чакаме ли нов политически план след изборите?

Слави Трифонов има шансове да поразбърка малко картите, дори не малко, тъй като има своя рейтинг, въпреки да не е оня рейтинг, който имаше преди години. Любопитно е също по този начин дали и какво ще прави Мая Манолова. Във всеки случай има търсене за ободряване на политическия терен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР