Първан Дангов е роден през 1970 г. в Дупница. Завършил

...
Първан Дангов е роден през 1970 г. в Дупница. Завършил
Коментари Харесай

Първан Дангов: Искаме в Дупница да сме алтернатива на лошото

Първан Дангов е роден през 1970 година в Дупница. Завършил е ветеринарна медицина. Избран е през 2003 година за кмет на Дупница като претендент на Българска социалистическа партия. През 2004 година печели премията на института " Николай Добрев " за най-хубав млад политик на левицата. Дангов стартира обществения спор за въздействието на " братя Галеви ", поради което влиза в спор и с Румен Петков, който тогава още не е в АБВ и е министър на вътрешните работи от Българска социалистическа партия. През 2007 година губи общинските избори на балотаж против Атанас Янев, повдигнат от предприемчив комитет, отпред с " братя Галеви ". През 2011 година става общински консултант като самостоятелен претендент. Критикува Общинския съвет за корупционни практики. Сега е претендент на " Българска социалистическа партия за България " за кмет на Дупница.

" Вярвам в правото на индивида да бъде предпазен, а не подценяван. Знам, че трудът желае заслужено възнаграждение, а не употреба. Убеден съм, че всеки може да живее почтено, а не да оцелява. Местните избори са прекомерно значими, с цел да ги оставим в ръцете на търговците на гласове ".

- Г-н Дангов, известен сте измежду хората в Дупница, тъй като в годините критикувахте за корупция " братя Галеви ", а и на леви общински съветници не прощавахте. Преодолени ли са в този момент вътрешните разногласия в Българска социалистическа партия?

- Ние към сегашния миг сме преодолели безусловно всички несъгласия, които сме имали. Те са били постоянно кардинални - за позиции, в никакъв случай не са били персонални нападки. Имали сме кардинални разлики, само че стигнахме до извода, че те са работили в поза на хората. Твърдо сме решени да дадем отпор на безхаберното ръководство на общината от ГЕРБ в продължение на два мандата. Партийната организация е решена да стигнем до триумф в предизборната борба.

- Дупница е малко необикновен град, свързва се с закононарушенията на така наречен братя Галеви. Бяхте съществена фигура в борбата против тях и се оказахте прав, те в последна сметка бяха наказани. Но вие написахте и писмо до Бойко Борисов за безобразията и резултатът бе, че ви уволниха от БАБХ. Явно не ви е боязън от последствията, когато се борите кардинално.

- Аз постоянно съм имал поредна позиция и съм защитавал това, което е заслужено за хората и за обществото. Винаги съм бил на страната на тези, които са били потискани, онеправдани, постоянно съм казвал всичко на глас обществено и съм отстоявал своите позиции. Разбира се, за всичко това съм си носил и следствията - и в държавната работа, и в обществено-политическия живот.

- От години поставяте остро въпроса за битовите боклуци в Дупница. Това ли продължава да бъде главен проблем в общината?

- Дупница има два съществени казуса. Единият е влошената екологична конюнктура и продължаващото към този момент 8 години горящо бунище. Този проблем и към днешна дата стои с особена заостреност. Управляващите от ГЕРБ безусловно неглижират казуса с оползотворяването на битовите боклуци и не оферират никакво решение. Дори в противен случай - имаше податки за осъществяване на един огромен план за районно хранилище, упорството им стигна до такава степен да изберат несъответствуващ терен наоколо до с. Джерман, което се трансформира в действителност в боклукчарник. От това пострада и автомагистралата към Дупница преди към два месеца. И един от най-големите жилищни квартали в Бистрица ежедневно е обгазяван от горящото бунище. Там сега се води като площадка за превозване на битовия боклук до сметището във Филиповци, като общината е задължена с нормативни документи от страната да го извозва до такава степен. Само че вместо това да се прави, сметището се възпламенява и битовият боклук гори на място. Това са обстоятелства, които тормозят хората. Ние имаме готово решение за това, в незабавен порядък там може да бъде построена сепарираща апаратура, с което да бъдат обезпечени и работни места, където да се отделя всичко, което предстои на преправка като суровина и минимално количество да бъде превозено до сметището във Филиповци, като се съблюдава законовата рамка. И там към този момент да бъде осъществен план за рекултивация на остарялото бунище. Теренът е преотреден и няма никаква спънка да се реши казусът с битовите боклуци.

- А вторият огромен проблем?

- А вторият проблем е това, че Дупница сега е на воден режим - освен градът, а и селата. Нещо, което беше забравено. Винаги съм казвал, че ръководещите от ГЕРБ не вземат решение нито един проблем трайно, в противен случай - работи се на парче, а в случай че нямат някакъв персонален интерес, обвързван с публични поръчки и дивиденти за локалния екип в персонално качество, с нищо не се захващат. Давам за образец незабавно близкото с. Баланово, което отстои на към 4 км от града, там от май месец водата е негодна за пиянство, негодна е за битови потребности, опция няма, селото е на воден режим. Нито е отишъл на място шефът на ВиК, нито пък актуалният кмет. Хората са забравени и не имат вяра, че някой може да им помогне. Управляващите от ГЕРБ унищожиха институциите. Една институция като ВиК, която е призвана да взема решение казуса с питейното водоснабдяване и за битови потребности, не работи дейно. Такова е ситуацията и в с. Самораново -голямо село, с към 2000 поданици, такова е ситуацията и в с. Крайници, и в с. Джерман, и в града. Вместо проблемите да бъдат решавани, те се задълбочават. И то от недалновидни управнически решения и липса на каквато и да било обществена сензитивност и отговорност.

- Т.е. желаете да се заемете с решаването един по един на тежките проблеми, без да се " разхвърляте " в самоцелни пиар акции?

- С моя екип имаме подготвени решения поредно да се заемем с всичко, което е необходимо, и преди всичко - казуса с битовите боклуци и водоснабдяването.

- Освен тези, какви други незабавни дейности смятате да предприемете?

- Спешни дейности се постановат и за цялостното осъществяване на инфраструктурния план в жилищен квартал Бистрица. Това е образец за неприятно ръководство на пари от европейските фондове, които общината е спечелила. Този план включваше замяна на цялата подземна инфраструктура, ВиК и замърсен канал, единствено че осъществяването е извънредно некачествено и там се носи сега зловонна миризма, когато хората вървят по улиците и тротоарите. Заустването на дъждовната вода в мръсната канализация и непоставянето на защитни уреди на шахтите, които да предотвратяват излизането на миризмите в атмосферния въздух, докара до такава степен да се усеща неприятна миризма в целия квартал. Първата работа ще бъде компанията да бъде неотложно извикана, с цел да си в профил проблемите при некачественото осъществяване на плана. Той беше за към 11 млн. лева, никакъв надзор не е оказван от страна на общината, да не приказваме, че в хода на осъществяването бяха основани редица неудобства на жителите, свързани с недопускането на противопожарни услуги, коли за спешна помощ. Там има да вземем за пример един блок 59, който сега е ограден от високи тротоари и защитни уреди, до който нямат достъп нито машините на пожарната, нито колите за спешна помощ.

- Казвали сте, че Дупница се ръководи със боязън, със закани, смятате ли, че вкорененият към този момент боязън у хората може да бъде преодолян?

- Смятам за собствен дълг да предизвиквам у хората дейна гражданска позиция и обществено говорене. Наистина се ръководи със боязън и закани, да вземем за пример за уволняване на държавни и общински чиновници, с цел да се чува единствено една позиция. Смятам като кмет да провеждам ежедневни приемни в обитаемоте места, изключително в селата, с цел да може ръководството да има коректив. И значими въпроси, които засягат огромни инфраструктурни планове, екологията, да бъдат решавани на консултативни референдуми, инициирани от нас, с цел да може гражданското общество да има позиция. Сега никой не обръща внимание на хората и те нямат религия, че изборите трансформират нещо, ето това е огромното предизвикателство. Има незаинтересованост в хората и те не желаят да гласоподават. А високата изборна интензивност е гаранция, че гражданското общество е живо и е в положение да взима решения. В последна сметка то употребява облагите на всичко това, което се прави.

- Какво обръщение отправяте към гласоподавателите?

- Ние излизаме с обръщение за правдивост, тъй като сега доста хора се усещат подценени, незаслужено захвърлени в ъгъла. Справедливост на улицата, правдивост в работата, правдивост, в случай че щете, за хората на наемния труд за обективни приходи и възнаграждение. Справедливостта обаче може да пристигна единствено и само с смяна на статуквото сега освен в Дупница, само че и в страната. За да можем да бъдем добра опция на неприятното. Смятаме да предложим визия за положително ръководство в околните 10-15 години оттук насетне.

*Източник: https://duma.bg/

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР