Първа работна среща по проект „Добре дошли в Средновековието“ се

...
Първа работна среща по проект „Добре дошли в Средновековието“ се
Коментари Харесай

Мездра и румънският град Добрословени подготвят съвместни фестивали

Първа работна среща по план „ Добре пристигнали в Средновековието “ се организира в гр. Мездра. Проектът е съфинансиран по програмата Interreg V-A Румъния – България /2014-2020/, като сътрудници в него са общините Мездра, България и Добрословени, Румъния.
Целта на плана е да усъвършенства потреблението на естественото и културно завещание на общините Мездра и Добрословени, като сътвори два значими фестивала – феодален и римски. Чрез тях по атрактивен метод ще се пресъздаде достоверния живот по това време и ще бъде показан пред локалното население.
За да дадат начало на плана, в Мездра се събраха кметът на общината инж. Генади Събков, заместител - кметът Сашо Илиев, кметът на община Добрословени Георге Тудораску, както и екипите за осъществяване на плана от българска и от румънска страна.
Кметът на общината инж. Генади Събков дефинира „ Добре пристигнали в Средновековието “ като план с огромно значение за Община Мездра, защото ще насърчи взаимната работа в областта на туризма сред двата прилежащи района.
Проектът включва провеждането на два фестивала за разпространение на средновековните обичай и просвета. Този в Мездра е част от културния календар на общината и ще се организира в архитектурен комплекс “Калето “ от 14 до 19 май 2019 година В него ще вземат присъединяване представители от трансграничния район. Предвижда се фестивалът да съдържа презентации и открити уроци по средновековни бойни техники, средновековни дрехи и ритуали, както и на средновековна кухня. Фестивалът в Добрословени е планувано да бъде извършен във втората половина на месец август.
Интересен за публиката ще бъде обстоятелството, че в границите на плана те ще видят достоверна българска юрта, средновековни костюми, снаряжение и оръжия за пет разнообразни вида воини от средновековието. За потребностите на плана ще бъдат закупени още професионална система за показване, озвучаване и представяне на събития.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР