Първа официална визита на български външен министър в Кувейт от

...
Първа официална визита на български външен министър в Кувейт от
Коментари Харесай

Първа официална визита на български външен министър в Кувейт

Първа публична аудиенция на български външен министър в Кувейт от началото на демократичните промени у нас - първият ни посланик Екатерина Захариева е в емирството по покана на първия заместител министър-председател и министър на външните работи шейх Сабах Халид Ал-Хамад Ал-Сабах. Акцент в диалозите беше двустранното съдействие, идното българско европредседателство и ролята на Кувейт като балансиращ фактор в Залива.

 © Българска телеграфна агенция
В страната Кувейт вицепремиерът Екатерина Захариева бе призната на най-високо равнище от министър-председателя, първия вицепремиер и външен министър, вицепремиера и министър на финансите както и от министъра на правораздаването.

Визитата се реализира в комплициран за района политически миг. Все още не е открит път за стабилизиране на рецесията в Съвета за съдействие на арабските страни от Залива, провокираната от различията с Катар.

Заради ескалацията на напрежението и в връзките на арабските страни от Залива с Иран, Ролята на Кувейт като стабилизиращ фактор в района е основна за намиране на решение на рецесията, изключително в идната година, когато страната поема председателството на съвета на страните от залива.
Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната промяна и министър на външните работи: Това, което е значимо за Кувейт, когато стартира тяхното председателство, на първата им среща да вземат участие всички страни. Това значи да седнат на масата двете страни на рецесията - Катар, останалите и Кувейт като медиатор. Така че тяхното предпочитание е всички дружно да бъдат на този съвет.
Първият вицепремиер и външен министър на Кувейт шейх Ал Сабах подчертая че България и Кувейт споделят същите полезности и визии за интернационалния дневен ред и за света.
шейх Сабах Халид Ал-Хамад Ал-Сабах, първи заместител министър-председател и министър на външните работи: Благодаря за безапелационната поддръжка на страната ви за интернационалната коалиция против тероризма и за позицията Ви политическите проблеми в нашия район да се позволяват по пътя на разговора.
Вицепремиерът Захариева показа в Кувейт и изискванията за вложения и туризъм в България и уточни високите технологии, търговията с хранителни артикули и медикаменти като най-подходящи сфери за двустранен бизнес. Договорено бе и провеждането на общ бизнес конгрес. От името на премиера Бойко Борисов тя предложения министър-председателя шейх Джабер Ал-Мубарак на аудиенция у нас.

„ Подкрепям всички стъпки, които биха подобрили нашите връзки. Моля, поканете от мое име и премиера Борисов на аудиенция в Кувейт “, отвърна шейх Джабер Ал-Мубарак.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР