Първа награда завоюва Димана Дончева на завършилия в края на

...
Първа награда завоюва Димана Дончева на завършилия в края на
Коментари Харесай

Млада певица от Русе спечели първа награда от престижен международен конкурс

Първа премия завоюва Димана Дончева на приключилия в края на предходната седмица XII Международен конкурс „ Шаттък “ в казахстанската столица Нур-Султан (Астана).  17-годишната възпитаничка на НУИ „ Проф. В. Стоянов “ в Русе се оправи с конкуренцията на 40 участници от 12 страни (в т. ч.: Русия, Казахстан, Украйна, Съединени американски щати и др.).
Поканата да показва България на този влиятелен конгрес е получена след сполучливи изяви и награди. През 2018 година Димана бе стипендиант на Министерството на културата, а извоюваната премия от „ Шаттък “ отваря нова страница в креативния й път.
Участието на Димана Дончева бе с помощта на поддръжката на  НЧ „ Стефан Караджа 2018 “, Фондация „ Русе - град на свободния дух “ и спонсори.

Международният конкурс „ Шаттък “ се организира на площада пред Областната администрация на града и е в границите на тържествата, отдадени на годишнината от оповестяването на град Нур-Султан за столица на Казахстан. Младата поп певица плени журито с дълбокия си и компактен тембър и с професионалното си пеене. В конкурсната част тя извърши песните „ Наше лято “ на Тончо Русев и AT LAST по музика на  Марк Гордън и Хари Уорън из репертоара на Ета Джеймс. Димана бе поканена да взе участие в програмата за формалното разкриване на фестивала. 13-членното жури от 10 страни се ръководи от най-добрия казахстански композитор Кенес Дуйсекеев. Оценяващи са имена като учен Б. Тулегенова - национална артистка и оперна певица, К. Акдаулетова, завеждаща катедра „ Вокал “ в Музикалната академия на Казахстан, Т. Апанасенко от Украйна - продуцент, филантроп, шеф на състезанието „ Европа Молодая “ и други Част от журито е и българският представител Николай Текелиев - лекар по хармония, публицист в Българска телеграфна агенция и формален представител на „ Славянски базар “ за България.
След конкурсната част Димана получи покана за присъединяване в състезанието „ Роза на Изтока “ в Ташкент, Узбекистан. Тя даде малко изявление за Ташкентската телевизия, а шефът на фестивала, режисьорът Олга Иванникова високо оцени класата на Димана Дончева.
Композиторът Кенес Дуйсекеев предложения Димана да участва  през 2020 година на състезанието „ Туган Жер “ (Родно място), в който се изпълняват  негови песни. Това ще е първото интернационално издание на провеждащия се на  две години конкурс.
Към поканите се прибавя и тази за присъединяване в един от най-големите състезания в Средна Азия „ Златен микрофон “, който се провежда  в град Костанай, Казахстан,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР