Първа лига спи спокойно своя зимен сън. Главните герои в

...
Първа лига спи спокойно своя зимен сън. Главните герои в
Коментари Харесай

Равносметката: Какво направиха отборите от Първа лига през есенния дял от шампионата

Първа лига спи умерено своя зимен сън. Главните герои в нея - футболистите са се отдали на заслужена отмора, презареждайки батериите някъде из топлите задгранични курорти. Ръководителите им пък са се оплели в проекти за зимна селекция и набирането на свежи финанси.

И до момента в който тези разностранни процеси протичат с цялостна мощ, настъпи време ТОПСПОРТ да направи равносметка на всичко свършено от 14-те тима през есенния дял на шампионата.

Възходите и паденията, отличниците и разочарованията, трансферните издънки, финансовите неуредици и още доста. Или по-точно казано, теглим чертата на всичко това, което се случи в българския футбол през последните пет месеца.

 Съдийските гафове през сезона в Първа лига
Съдийските гафове през сезона в Първа лига

ТОПСПОРТ Ви предлага най-големите неточности на реферите по кръгове

ЛУДОГОРЕЦ - През лятото " орлите " сякаш поеха по пътя на възхода, привличайки като треньор титулувания бразилски експерт Пауло Аутуори . Въпросният обаче по-скоро навреди, в сравнение с оказа помощ на разградчани. Тимът започва нерешително в шампионата, а също по този начин искрено се провали и в опитите си за постигане до групите на Шампионска лига. И откакто внезапно латиноамериканецът реши, че повече няма място в България, на горещия стол седна Тони Здравков.

За мнозина неговото предопределение беше изненадващо. Той обаче стабилизира отбора и сега " зелените " имат удобна преднина от шест точки на върха. Няма да открием топлата вода, в случай че кажем, че с всяка минала година лудогорци губят от своята зрелищност. Поне за България към този момент, това не е проблем, само че разочарованието в Лига Европа сигурно би трябвало да прикове вниманието на управлението.

 Снимка 397473
Източник:

В Разград са нужни много нови попълнения, като опитните Марселиньо, Моци, Кешеру и Вандерсон към момента нямат съответни други възможности. Неприятен сърпрайз с играта си през есента пък оставиха Куба Шверчок, Брандао и Мей Махлангу , които по този начин и не оправдаха сериозните суми, вложени в тяхното привличане.

 Ботев (Пловдив) желае Лукас Саша от Лудогорец
Ботев (Пловдив) желае Лукас Саша от Лудогорец

" Канарчетата " са подготвени да предложат твърдо титулярно място на бразилеца

ЦСКА - През есента на " Армията " името си утвърди нов воин, който бързо се трансформира в емблема и на цялото ни състезание. Треньорът Нестор ел Маестро внесе извънреден нюанс в " алените " редици. За малко време англичанинът от сръбски генезис сглоби тим, блестящо зависещ на тактическата дисциплинираност. А когато към това бяха добавени реализаторските умения на Мауридеш и безспорния гений на Кирил Десподов , мнозина повярваха, че може би това ще бъде " шампионската година на ЦСКА ".

Грандът се показа почтено в квалификациите за Лига Европа, където в профил ФК Рига и Адмира Вакер, а по-късно даде и сериозен отпор на датчаните от ФК Копенхаген. Но последователно положителните мнения бяха сменени от рецензии, откакто в поредност от мачове против съперниците от Топ 6, ЦСКА по този начин и не записа победа. Като за похлупак бе инкасирана и загуба от безконечния зложелател Левски.

 Снимка 391279
Източник:

Въпреки това, " армейците " ще зимуват на второто в шампионата, а дистанцията от шест точки не е невъзможна за наваксване. Нужно е да отбележим, че селекцията на Ел Маестро, след тази на Лудогорец, като че ли е най-обиграната, а поръчител за класа са постоянните изяви на Десподов, Бодуров, Чорбаджийски, Малинов и Рубен Пинто. Отскоро в " Борисовата градина " имат опцията да се възползват от препоръките на Люпко Петрович , което най-малко към този момент показва, най-малко видимо, някаква непоклатимост и целеустременост в работата на " аленото " управление.

 Емоции и драма в ЦСКА през юбилейната 2018-а година (част II)
Емоции и драма в ЦСКА през юбилейната 2018-а година (част II)

Припомнете си какво се случи с " армейците "

До огромна степен упоритостите на столичани ще бъдат предопределени и от бъдещето на Кирил Десподов . Оферти към българския национал не липсват, а възможна разлъка със звездата едвам ще отслаби съществено офанзивата на ЦСКА.

ЛЕВСКИ - Поредната тъжна есен за " сините ". Сякаш като по към този момент добре отработен сюжет, всичко при тях стартира със позор в европейските клубни шампионати и треньорско уволняване. След раздялата с Делио Роси , на " Герена " повериха бъдещето на отбора в ръцете на Славиша Стоянович. Сърбинът съумя да върне публиката с поредност от победи и първо място във краткотрайното класиране.

Слънцето на левскарската улица обаче залезе с неуспеха за Купата на България. Подхлъзването на Филипе Нашименто при дузпите, в директен и метафоричен смисъл, строполи вековниците на земята. А оттова насетне започнаха да ги сполетяват поредност от проблеми. Софиянци инкасираха три турнирни загуби от Черно море, Ботев и Берое, позволиха и неуместно реми против Септември, което ги остави на 10 точки от Лудогорец и 4 от ЦСКА.

 Снимка 391438
Източник:

И в случай че някъде тук сезонът загуби смисъл, то реномето на клуба в допълнение бе унищожено от наказването на УЕФА, което може да извади селекцията за две години от евротурнирите. Финансовата рецесия и турбулентността в " синьото " ръководство накараха треньора Стоянович към този момент да се оглежда за нов тим, а чаканият като Месия - Павел Колев може и да се откаже от поста изпълнителен шеф.

Така пролетта се чака да бъде много тежка за Левски, като очевидно събитията отвън футболния терен ще имат надалеч по-голяма значимост за изстрадалите последователи на клуба.

 Турски клуб пита Левски за Станислав Костов
Турски клуб пита Левски за Станислав Костов

" Сините " може да продадат своя голмайстор

В графата футболни разочарования - с изключение на вратарите Митрев и Полачек , може да включим Давид Яблонски и Милош Цветкович . Въпросното дуо упорства за нови контракти, с усъвършенствани параметри, само че формата им в формалните мачове образно потвърди, че само финикийските знаци са движеща мощ за представянето им със " синия " екип. На другия полюс пък са изявите на Слави Костов и Жерсон Кабрал , които за жал не помогнаха за освен това от третото място в таблицата.

БЕРОЕ - Един от тимовете с огромни бюджети в Първа лига изигра постоянна есен. Нито надскочи себе си, нито разочарова със своето показване. Голямата звезда на отбора несъмнено беше Мартин Камбуров , който и тази година потвърди, че макар напредналата си възраст, към момента е най-хубавият български нападател в лигата.

Заралии съумяха да изградят едно ядро от мощни футболисти, като Боби Цонев, Бандаловски, Райнов и Камен Хаджиев, които бързо се добраха и до националния тим на страната ни.

 Снимка 395571
Източник:

Амбициите на отбора напролет са свързани с офанзивата на третата позиция. Спортно-техническият щаб, отпред с Александър Томаш , обаче ще би трябвало много да поработи върху мотивацията на т.нар " тартори " в отбора, които през есента имаха неприятния табиет да " проспиват " мачовете с привидно по-лесни противници.

 Берое е подготвен да продаде всеки, трима са мечтани от Левски
Берое е подготвен да продаде всеки, трима са мечтани от Левски

Руски клубове имат интерес към Борислав Цонев

В Берое несъмнено се нуждаят и от свежа кръв в центъра на офанзивата, a и по крилата. Проблем ще възникне и с тежките травми на двама от главните футболисти на " зелено-белите " в лицето на Вандерсон и Георги Ангелов .

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) - " Канарите " на Николай Киров до последно ще водят тракийска борба с Берое за четвъртото място в Първа лига. За повече селекцията на пловдивчани като че ли няма по какъв начин да се бори, до момента в който на Коматево не превъзмогнат дискомфорта си, когато излизат против Лудогорец, ЦСКА и Левски.

Есента беше много добра за звездата на отбора Тодор Неделев . Плеймейкърът като че ли претърпя неуспеха в Майнц и още веднъж е този маестро, който " жълто-черната " аудитория заобича преди няколко години. Няма потребност да загатваме и за попадението му против Локомотив (Пд), което сигурно подвигна и цената му със 100-200 хиляди евро. Към днешна дата Тошко е предан към родния си клуб, само че солидна оферта от чужбина може и да го раздели с " канарчетата ".

 Снимка 374975
Източник:

И до момента в който погледите на експертите бяха втренчени към футболиста с №8, през този полусезон голям напредък в своето показване означи и централният бранител Кристиян Димитров . Въпросният най-накрая дочака своя късмет на Коматево, като впечатлява със стабилността при единоборства и умеенето за акуратно позициониране.

 Ботев (Пловдив) взе Атанас Зехиров
Ботев (Пловдив) се укрепи с национал

" Канарчетата " си осигуриха Атанас Зехиров

През този интервал в Ботев бе направена и плавна смяна на собствеността. Сега тежката дума има предприемачът Георги Самуилов , който като че ли има нужния капитал, с цел да внесе нужното успокоение в редиците на ботевистите.

ЧЕРНО МОРЕ - Началото на сезона бе много тежко за " моряците ", които инкасираха срамно проваляне вкъщи с 1:5 от Септември. Последваха нови неуверени изяви на варненци, които породиха спекулации за уволнението на Илиан Илиев . Специалистът обаче потвърди, че умее да се измъква от такива тежки обстановки и с много работа стабилизира изявите на Черно море.

Голяма заслуга за това имаше и огромният капитан Георги Илиев , който с изключение на с лидерските си качества, дърпаше тима напред и с поредицата си значими попадения.

 Снимка 395519
Източник:

На " Тича " много би трябвало да поработят върху представянето си при гостувания, като това е главният фактор за неналичието на повече точки до този миг. Показателят несъмнено не е добър - 10 дуела надалеч от морската столица - две победи, три равенства, пет загуби.

Сякаш през този полусезон надалеч повече се очакваше от национала Радослав Василев . Таранът направи стойностни неща с екипа на България, само че в Черно море се задържаше повече на аварийна пейка и към днешна дата губи борбата си за титулярно място с Жоржиньо.

 Илиас Хасани от Черно море отхвърли трансфер в Алжир
Защитник на Черно море отряза водача в Алжир

Илиас Хасани желае да остане при " моряците "

Страхотен напредък бележи и младият Мартин Минчев , който с изключение на с дебютните си попадения в Първа лига, впечатли и със сериозното въздействие, което има върху цялостното показване на варненската офанзива.

ЕТЪР - Ако би трябвало да приказваме за напредъка на отбор от българския хайлайф, той най-отчетливият подобен е на " болярите ".

За времето си на стадион " Ивайло " - Красимир Балъков освен промени манталитета на " виолетовите ", само че ги трансформира и чисто игрово. Етър към този момент е зависим на директния атакуващ футбол, а ексцентричните играчи като Фло Боджадж, Велко Батрович и Дани Младенов са опасност за всеки един противник. В защита Венци Василев и Иван Скерлев оформиха качествена двойка в центъра, а сигурност зад тях им придават намесите на стража Христо Иванов.

 Снимка 393557
Източник:

Търновци имаха много недоволства от съдиите през есента, като най-фрапантната като че ли беше грешката им против Левски, когато постоянен изравнителен гол на Иван Петков по този начин и не бе зачетен.

" Виолетовите " са единствено на точка от място в Топ 6, което с оглед капацитета, който разполагат, е поръчител за нови мощни мачове на Етър и напролет.

 Берое с най-вече нарушавания в Първа лига, Етър №1 по феърплей
Берое с най-вече нарушавания в Първа лига, Етър №1 по феърплей

Вижте и останалите

ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ) - " Смърфовете " на Бруно Акрапович по този начин и не реализираха нужната поредност в своето показване. Есента им се осмисли само от сензационната победа като посетител на Лудогорец. Всичко друго бе подвластно на хаоса и големия недостиг откъм позитивни резултати.

Голям плюс на " Лаута " беше завръщането на капитана Митко Илиев, който дружно с Бирсент Карагарен, Мартин Луков и Асен Георгиев , се опитваха да запазят българската еднаквост в клуба, който е шеф на толкоз доста сърби, хървати и словенци.

 Снимка 395555
Източник:

От въпросните легионери положителни усещания оставиха Анте Аралица и Вилим Посинкович . Първият от изброените обаче към момента е налаган като централен нападател, което очевидно не е неговата позиция с оглед поредицата му от непростими пропуски и малко маркирани голове.

Като цяло зимната пауза ще вкара в доста размишления и босът Христо Крушарски . Ексцентричният началник обмисля уволнението на Бруно Акрапович, а за негови възможни заместници се считат Георги Иванов - Гонзо или Стамен Белчев.

 Момчил Цветанов подписа с Локомотив (Пловдив)
Локо (Пловдив) си обезпечи първо ново попълнение

Момчил Цветанов към този момент е част от " черно-белите "

БОТЕВ (ВРАЦА) - Голямата изненада от есенния дял на шампионата! В придвижване наставникът Сашо Ангелов сглоби много забавен състав, в който несъмнено се открояваше името на Валери Божинов.

Божигол понесе много насмешки за решението си да облече " зеления " екип. Постепенно обаче злобарите замлъкнаха, откакто стартира да ниже гол след гол, а апотеоза на всичко бе съвършеното му показване при успеха над Левски като посетител с 1:3.

 Снимка 393889
Източник:

Но Ботев не е единствено нападателят с №86. Отличен полусезон с отбора направи капитанът Юли Ненов, а същото може да кажем и за Андреас Васев, Мариян Иванов и Йордан Апостолов.

Врачани играят със самочувствие, което рядко сме виждали от някой дилетант. Тактическата дисциплинираност е на доста високо равнище, като тук всички позитиви са за ексцентричния експерт Сашо Ангелов.

Горчилка в лагера на " зелените " остави последният им мач преди паузата против Локомотив (Пд). Загубата с 0:4 ненапълно стопира упоритостите на отбора за място в Топ 6, само че знае ли се. Все отново " оракул " Валери Божинов е предсказал , че клубът ще играе бараж за присъединяване в Лига Европа!

 Сашо Ангелов: Симеон Райков ще е положително попълнение за Ботев (Враца)
Сашо Ангелов: Симеон Райков ще е положително попълнение за Ботев (Враца)

" Ще му звънна "

СЛАВИЯ - " Старата дама " на българския футбол минава сред капките в този преглед. " Белите " имаха миг на експлоадиране със спечелването на Купата на България, след което изиграха много тихичък полусезон.

Селекцията на Загорчич записа 6 победи, 6 равенства и 8 загуби, което ги остави надалеч от водачите в Топ 6. Даже противоположното, ще ги накара да се потрудят много напролет, с цел да подсигуряват присъединяване си в елита и през идната акция.

 Венци Стефанов отсече: Бойко Борисов към този момент няколко пъти избавя Левски и ЦСКА от банкрут
Венци Стефанов отсече: Бойко Борисов към този момент няколко пъти избавя Левски и ЦСКА от банкрут

" Те натрупат отговорности, а все някой различен им е отговорен ", съобщи босът на Славия

И въпреки всички да приказват за Георги Петков, най-добият вратар на столичани през есента беше Антонис Стергиакис . Гръцкият юношески национал е " златната кокошка " на Венцеслав Стефанов, който сигурно потрива ръце от задаващия се рентабилен трансфер на футболиста.

Като цяло провинен за посредствените изяви на Славия е треньорът Загорчич . Бившият ни национал като че ли по този начин и не може да стимулира младите си състезатели, които от своя страна взеха решение, че са достигнали тавана на своето развиване със спечелването на Купата. " Бяла лястовица " на " Овча купел " през тези месеци беше Галин Иванов. Крилото за следващ път показва, че като че ли усеща най-добре в столичния клуб и с изявите си още веднъж възбуди интереса на задграничните тимове към своята персона.

 Снимка 395482
Източник:

Донякъде разочароваща пък беше продукцията на Милчо Ангелов, Чико Цветанов и Сашо Александров , за които е разумно, че повече няма да бранят цветовете на Славия.

ВИТОША (БИСТРИЦА) - Макар и да получиха печална популярност на цялостен новобранец през миналия сезон, " тигрите " не изгубиха религия в метода си на работа и през тази година следим един изцяло изменен бистришки отбор.

Коце Ангелов отстъпи отбора на Росен Кирилов , който с огромен възторг съумя да промени футболния светоглед на огромна част от своите подчинени. Витоша се сбогува с възприятието си на неизбежност и към този момент подхожда с надалеч по-голямо убеденост в своите мачове.

 Снимка 391228
Източник:

Самочувствие им придават както завоюваните досега 20 точки, по този начин и постоянните изяви на водачите в този отбор Четин Садула, Стефан Христов и Ивайло Лазаров . Последният е мечтан от отбори с надалеч по-големи упоритости в шампионата и ще бъде доста мъчно да бъде съхранен в селекцията на " тигрите ".

 Лъчезар Котев е
Лъчезар Котев е " Футболист на годината " на Витоша (Бистрица)

Признание за младежкия национал на България

ДУНАВ (РУСЕ) - До месец септември " драконите " се доверяваха сляпо на Малин Орачев. Поредицата от слаби резултати обаче се оказа съдбовна за неговото бъдеще в Русе. След това обезвереният отбор бе даден на Людмил Киров , който на пръв взор знаеше по какъв начин да върне позитивното в селекцията на " небесносините ".

Трудно е да кажем, че е съумял, защото Дунав няма победа от 3 ноември, а преднината пред предпоследния Септември е единствено точица.

 Снимка 393746
Източник:

Осъзнали протичащото се, от управлението започнаха крути ограничения, показвайки вратата на всички задгранични футболисти в клуба. Същата орис сполетя и някои от българските запаси. Явно на Люси Киров следва развой по построяването на един нов Дунав. Време обаче няма, защото и тази година главната цел пред русенци ще бъде запазването на елитния им статут.

 Антон Огнянов е все по-близо до завръщане в Дунав
Антон Огнянов е все по-близо до завръщане в Дунав

Футболистът още веднъж ще стане част от " драконите "

Голяма помощ за осъществяването на тази задача може да окаже централният нападател Ахмед Ахмедов , който до този миг има 8 попадения от началото на шампионата и е под №6 в класирането при голмайсторите. Постижение, което въобще не е за занемаряване.

СЕПТЕМВРИ - Отборът, който правеше непредвидени неща в шампионата. Столичани имаха мигове на извънреден напредък, побеждавайки Черно море с 5:1 или взимайки точка от Левски, а в същото време имаха и поредност от няколко месеца без победа.

 Снимка 380819
Източник:

" Архитектът " на настоящия Септември - Ники Митов си потегли поради слабите резултати, а с наследството му трябваше да се оправят Мариян Христов и Христо Арангелов . И ненапълно нещата се получават, защото за последните си пет срещи " виненочервените " имат 7 точки толкоз, колкото бяха постигнали за общо 15 дуела преди този момент.

 Освободеният от ЦСКА Александър Дюлгеров подписа със Септември
Освободен от ЦСКА към този момент има нов тим

Александър Дюлгеров ще играе в Септември

И тази година школата на софиянци показва положителната си работа, като в първия отбор сполучливо се постановат имената на гении като: Иван Василев, Васил Добрев и Владимир Николов.

ВЕРЕЯ - " Боксовата круша " на Първа лига! През лятото управлението на клуба по този начин и не съумя да спре разпада на оня приветлив отбор, който се добра до първата шестица през миналия сезон. Всичко това довлече със себе си куп недомислени решения, като " лъвовете " се изпълниха с неустановен бройн незнайни чужденци.

 Снимка 384609
Източник:

Тази интернационална пасмина яде пердах от съвсем всички тимове в шампионата, а цялостното бъдеще на заралии е сложено на картата, защото и актуалните играчи на отбора към този момент желаят да го изоставен.

Това с особена мощ важи и за единствените по-качествени на " Трейс Арена " като Антон Огнянов , Милан Вушурович, Здравко Илиев и Симеон Мечев.

 Верея опитва да си върне нападател
Верея опитва да си върне нападател

Старозагорци желаят Георги Андонов

В цялата тази обстановка някак си мазохистично стои функционалността на треньора Небойша Миличич. Сърбинът се гордее с работата си в школите на Реал (Мадрид) и Атлетико (Мадрид), само че тук ще му би трябвало нещо надалеч по-фундаментално, с цел да резервира мястото на отбора в елита напролет.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР