Първа крачка направиха депутатите към закриването на специализираните съд и

...
Първа крачка направиха депутатите към закриването на специализираните съд и
Коментари Харесай

Само ГЕРБ и ДПС се застъпиха за спецправосъдието

Първа крачка направиха депутатите към закриването на профилираните съд и прокуратура, което е един от главните цели на ръководещата коалиция. Това стана с, импортирани от държавното управление, които през днешния ден бяха утвърдени на първо четене в пленарната зала. В негова поддръжка гласоподаваха 134 депутати от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и " Възраждане ". Противопоставиха се само 73-ма парламентаристи от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Със законопроекта се анулират и така наречен кариерни бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към съвета. Така се назовава привилегията, с която те разполагат, даваща им опция, след приключването на мандатите им, да станат още веднъж съдии, прокурори и следователи, само че на по-високи длъжности от тези, които са заемали преди да влязат в съвета и инспектората. 

Текущото състояние

Специализираното правораздаване беше основано от ГЕРБ преди десетилетие с концепцията да му бъдат предоставени делата, свързани с битката против проведената престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Противниците му упрекваха някогашните ръководещи, че са трансформирали тези правосъдни органи в средство за напън.

Позицията на правосъдното министерство, което изготви законопроекта, е, че спецправосъдието не е постигнало поставените пред него задания. Затова би трябвало да бъде закрито, а делата по закононарушенията, по които работеше, към този момент да се водят в окръжните и районните съдилища.

Спецмагистратите реагираха на самодейността, като обявиха законопроекта за противоконституционен. А основният прокурор Иван Гешев предсказа, че в случай че предлагането влезе в деяние, ще се стигне до рецесия във върховенството на закона.

В поддръжка на смяната

В пленарната зала ръководещите определиха законопроекта като  " извънредно значима причина за началото на правосъдната промяна в България ". " Специализираният съд се трансформира в различен общ углавен съд, освен това извънредно ефикасен и неработещ по отношение на своите цели. Обсъжданият законороект ще върне делата в системата на общите съдилища и ще възстанови баланса и справедливостта при тяхното разглеждане ", разгласи депутатът от Политическа партия Петър Кьосев.

Според Андрей Михайлов от Има Такъв Народ спецсъдът не е основан, за да се реализира специализация на група магистрати в битката с тежката престъпност, а поради различен, прикрит претекст - да се заобиколят някои други съдилища. " Той беше порочно заченат и предстоящо не роди тези резултати, които чакахме ", установи той. И описа, че при разискването на законопроекта в парламентарната правна комисия предходната седмица, съдийка от спецсъда е говорила с треперещ глас и сълзи в очите. " Един сътрудник й направи забележка: " Дръжте се институционално. "  Напротив, не. Аз разбирам тези сълзи на съдията. Защото тя е жертва като всички нас – на един порочно основан съд, жертва на едно накриво правораздаване. Нашата воля е да закрием тези съдилища ", добави Михайлов.

Срещу смяната

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС посочи, че ръководещите създават изцяло нова процедура по преназначаване на съдиите, работещи в този момент в спецправосъдието. И предупреди, че това ще докара до неодобрение и отводи сред тези магистрати. Резултатът от това ще бъде закъснение на делата, по които са работили, съобщи Каназирева. Така се рискува да изтекат давностните периоди по обсъжданите закононарушения.

По думите й, с прехвърлянето на делата на районно равнище ръководещите поемат  " голям лобистки и корупционен риск ", защото в локалните общности, където проведената престъпност има построени контакти, разкриваемостта на престъпните действия ще бъде по-ниска. Според Каназирева същото ще се случи и с делата с трансграничен темперамент, при които окръжните съдилища, като териториално лимитирани органи, ще се оправят по-лошо от профилираните, които имат народен обсег. " Това не е правосъдна промяна. Вие не оферирате безусловно нищо ново, а връщате една остаряла правна уредба, която обратно в предишното е потвърдила, че не е ефикасна ", заключи тя позицията на ГЕРБ-СДС.

От Движение за права и свободи оповестиха, че ръководещите не са съумели да потвърдят, че предлаганата структурна смяна ще усъвършенства правораздаването в България. Депутатът от придвижването Александър Несторов напомни, че точно спецпрокуратурата е поръчала на Агенцията за държавна финансова ревизия да изготви отчета, който държавното управление употребява като аргумент за офанзивите си против ГЕРБ-СДС.

С едно мислено

В поддръжка на ръководещите застана и опозиционната " Възраждане ". Депутатът от партията Петър Петров съобщи, че спецправосъдието е употребявано за напън против избрани политици и предприемачи. В същото време обаче, той разкритикува ръководещите, че не правят промяна, а единствено местят група магистрати от една постройка в друга.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР