Първа инвестиционна банка (ПИБ) обяви, че вече разполага с половината

...
Първа инвестиционна банка (ПИБ) обяви, че вече разполага с половината
Коментари Харесай

Реакциите на банките след резултатите

Първа капиталова банка (ПИБ) разгласи, че към този момент разполага с половината средства за попълване на финансовия буфер

© Цветелина Белутова Проверяваните банки бяха подготвени със известия до обществеността при публикуването на резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на ЕЦБ. За Уникредит Булбанк, ОББ и ЦКБ мненията бяха в жанр, че полученото е оценка за консервативната им политика във връзка с кредитния риск. ДСК, при която също не бяха засечени проблеми, единствена не огласи редом с Франкфурт позиция по отношение на инспекцията. В същото време двете институции, за които отрицателният сюжет разкри нужда от допълнение на финансови буфери, а точно ПИБ и Ивестбанк, в известията бе регистрирана подготвеност за бързо набиране на нужния капитал.

Инвестбанк

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Резултатите от цялостния обзор демонстрират, че " Инвестбанк " е доста по-устойчива на неподходящи пазарни условия и финансови шокове, спрямо осъществения през 2016 година обзор на качеството на активите ", написа в изказване на институцията. В него се изяснява, че проблем за нея е бил усложнения сюжет на стрес теста, в който са заложени основни спадове на пазарните цени и макроикономическите индикатори за нескончаем интервал от време, съчетани със разтърсване на оперативните приходи. Това е мотивът банката да записва отрицателен гап при моделирането на финансовите й индикаторите за 2021, а имено негативен капитал в размер на 3.1%, който значи нужда от набиране на 51.8 млн. евро.

" Този сюжет не е икономическа прогноза и не следва да се приема като показателен за бъдещите финансови резултати на банките и националната стопанска система ", написа Инвестбанк и прецизира, че при базовият сюжет, който е непосредствен до упованията за макроикономическото развиване съотношението е 5.67%, а след прегледа на качеството на активите е 10.01%, което е над минимално изискуемото.

От Инвестбанк показват, че укрепването на финансовата й позиция ще се случва с умерено консервативна политика по повод ръководството на риска, диверсификация и преструктуриране на активите, като бъдещият финансов резултат ще се капитализира и дивиденти няма да се раздават.

ПИБ

Резултатът от стрес теста, съгласно който ПИБ би имала финансов дефицит от 262.9 млн. евро при отрицателния сюжет, бе посрещната от институцията със известие за към този момент набавени 130 млн. евро. " Към 30 юни Fibank е осигурила 130 млн. евро от спомагателния финансов буфер както следва: облага преди хранителни запаси от 65 млн. евро за първото полугодие на 2019 г.; хранителни запаси по заеми в размер на 37 млн. евро вследствие на въвеждането на МСФО 9, регистрирани във финансовите доклади за 2018 г.; погасени заеми и спомагателни обезпечения по експозиции от инспекцията в размер на 28 млн. евро. Fibank ще адресира оставащата сума от 133 млн. евро с облагата си от активността, с дерискинг на кредитния портфейл, както и с други възможни ограничения ", се показва още в изказване на институцията. От нея прецизират, че в AQR-а бяха прегледани 78% от общия й кредитен портфейл и 95% от корпоративния.

Малко преди излизането на резултатите на ЕЦБ ПИБ разгласява доклада си към полугодието. В него тя регистрира 94 млн. лева облага до юни, която обаче е мощно подкрепена от преоценка на недвижими парцели за близо 73 млн. лева

И другите

От Обединена българска банка (ОББ), при която стрес теста сподели високи финансови индикатори над регулаторно изискуемите при всички сюжети, разясняват резултата си като удостоверение на рационалната политика за ръководство на риска и счетоводните правила. " Без подозрение това е резултат и от използването на груповите политики и стандарти на нашия акционер, белгийската КВС Груп ", показват от банката.

" Обстойната и обширна цялостна оценка удостовери устойчивостта на Уникредит Булбанк при предполагаем извънредно неподходящ макроикономически сюжет, подсилен от солидната финансова позиция на банката, превишаваща неведнъж минималните прагове, избрани в методологията на оценката ", показват от най-голямата банка у нас. Според симулацията на най-лошия сюжет на третата година равнището на капитала от първи ред (CET1) доближава до 14.3%, при изискван 5.5%. Въпреки това банката в допълнение усъвършенства и покритието на портфейла си от обслужвани вземания. " Финансовата институция ще продължи градивния си разговор с самостоятелните си финансови инспектори и Българската национална банка във връзка с кредитополучатели с многогодишна безпроблемна кредитна история, при единични случаи от които извънредно взискателната регулаторна методология на Проверката на качеството на активите разпознава сигнали за прекласификация ", пишат още от Уникредит.

" Проведеният обзор на активите и стрес тест откриха съответно ръководство на банката, покриващо условията на ЕЦБ ", рапортуваха и от ЦКБ, при която не бе засечена нужда от корекции. " Показаните резултати надвишават доста референтните финансови прагове и за ЦКБ не бе открита потребност от каквито и да е спомагателни финансови ограничения ", сбити са от институцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР