Първа инвестиционна банка Първа инвестиционна банка (ПИБ), която през февруари

...
Първа инвестиционна банка Първа инвестиционна банка (ПИБ), която през февруари
Коментари Харесай

И ПИБ подвела, че няма отношение към сделката с ЧЕЗ


Първа капиталова банка

Първа капиталова банка (ПИБ), която през февруари твърдеше, че не е поемала ангажимент към финансиране на договорката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от сдружението на Гинка Върбакова " Инерком ", се оказа, че още на 19 декември 2017 година е издала писмо за поддръжка, с което декларира интерес за присъединяване във финансирането.

Разкритието направи в четвъртък депутатът от левицата Жельо Бойчев, който ръководи парламентарната анкетна комисия за договорката с активите на чешкото сдружение.

ПИБ не е единствената финансова институция, която публично отхвърли да има отношение към договорката, само че обстоятелствата се оказаха по-различни. В същата обстановка се оказа и държавната Българска банка за развиване.

В края на февруари чешкото издание " Лидове вести " разкри, кои са източниците, от които " Инерком " разчита да получи 342 млн. евро за покупката на ЧЕЗ – България: три български банки, две офшорни компании и лични средства.

Според документа, с които изданието уточни, че разполага, " Уникредит Булбанк " е дала обещание да кредитира Върбакова със 180 млн. евро, Първа капиталова банка – с 80 млн. евро, а Българската банка за развиване е удостоверила с писмо, че ще даде 65 млн. евро за рефинансиране на съществуващи заеми на придобиваните активи. Същият документ бе изпратен от представител на чешкото държавното управление на премиера Бойко Борисов, който го внесе в секретното деловодство на Народното събрание, с цел да се срещнат с него депутатите.

Впоследствие шефът на ББР Стоян Мавродиев призна по време на чуване в Народното събрание, че институцията е изпратила писмо, в което показва подготвеност пред " Инерком " да рефинансира действителен заем на ЧЕЗ от Европейската банка за възобновяване и развиване. " Има издадено писмо, че ББР може да даде такова финансиране, в случай че бъде поискано, само че след дю дилиджънс на кредитоискателя и решение на надзорния орган ", съобщи пред депутатите Мавродиев. Тогава той изрази мнение, че въпросното писмо било " огромно правно нищо ".

След експлоадирането на абсурда към договорката за ЧЕЗ, ПИБ заяви на 27 февруари, че " банката не е поемала ангажимент към финансиране на договорката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от сдружението " Инерком ".

Както излиза наяве, ПИБ пратила писмо, с което се декларира интерес за финансиране на покупката. При това в документа, по думите на Жельо Бойчев, попада съответно посочена сума – 80 млн. евро.

" Първа капиталова банка на 19 декември 2017 година е издала писмо за поддръжка, с което декларира интерес за присъединяване във финансирането на покупката на сдруженията на ЧЕЗ от " Инерком " – България ", съобщи в четвъртък депутатът. Той прочете писмо на ПИБ, изпратено до комисията.

В него написа, че банката е била известена от консултанта по договорката, който " Инерком " употребява, че на 30 ноември 2017 година компанията " Инерком " - България е била предпочетена от ЧЕЗ за кандидат-купувач на учредения обвързваща оферта, която те са подали.

Намерението за поддръжка от страна на ПИБ е в размер на 80 милиона евро, посочи депутатът.

Той добави, че преди към две седмици комисията е изпратила писмо и до ББР, в което е поискана цялата преписка на банката с компания " Инерком " по отношение на идната договорка с ЧЕЗ. Отговор обаче досега няма.

" Ако ББР не отговори, комисията ще изиска подпомагане от Българската национална банка, с цел да получат отговор от ББР ", добави Бойчев.

Той добави, че от Уникредит Булбанк са дали отговор в писмо, че въпросът, който е заложен, е професионална загадка и банката не е поискала да разяснява присъединяване си в тази договорка.

Всъщност Уникредит Булбанк е единствената от трите български банки, която избра да не шикалкави – тя не опроверга информациите, че също като ПИБ е предоставила на " Инерком " така наречен " писмо за комфорт ", както го разгласи министър председателят Борисов, само че и не удостовери.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР