"Първа инвестиционна банка" АД постигна стабилно ниво на приходи и

...
"Първа инвестиционна банка" АД постигна стабилно ниво на приходи и
Коментари Харесай

Fibank e разработила план за намаление на необслужваните кредити

"Първа капиталова банка " АД реализира устойчиво равнище на доходи и добра възвръщаемост на активите в края на деветмесечието. Това стана ясно на 15 ноември, когато управлението на Fibank (Първа капиталова банка) организира среща с миноритарните акционери на банката.

На срещата участваха Чавдар Златев - основен шеф Корпоративно банкиране (CCBO), Светозар Попов - основен шеф Риск (CRO), Севдалина Василева - основен шеф ритейл (CRBO) и Живко Тодоров - основен финансов шеф (CFO).

По време на срещата Живко Тодоров срещна миноритарните акционери с финансовите резултати на банката към края на третото тримесечие на годината. Към 30 септември облагата на Първа капиталова банка се резервира на високи равнища от 62.2 млн. лева като бележи растеж от 1.63% по отношение на същия интервал на предходната година. През третото тримесечие кредитната институция усилва своите позиции във всички сегменти на пазара като растежите, които осъществя за тримесечието, са над междинните за банковата система в България. За обсъжданото тримесечие активите на Fibank се усилват с 363 млн. лева, което прави растеж от 4.1%, а от началото на годината растежът е 591 млн.лв. или с 6.8 %. Кредитирането към ритейла и бизнеса също нараства с бързи темпове.

През третото тримесечие портфейлите с потребителски и жилищни заеми на банката осъществят растеж надлежно с 37 млн. лева и 36.5 млн. лв.. При кредитирането към бизнеса също се следи изразителен растеж, като за третото тримесечие той е със 129 млн. лева, а на годишна база (септември 2017 година - септември 2018 г.) осъщественият растеж е от 327 млн. лв..
Fibank продължава да бъде и измежду най-предпочитаните банки за спестяванията на популацията в страната.

По време на срещата присъстващите миноритарни акционери имаха опция да обсъдят с управлението на банката значими за тях тематики, като опцията за разпределение на дял и предстоящите резултати от идната оценка на качеството на активите на банките. Живко Тодоров показа, че банката работи от четири години с водещата консултантска компания в интернационален мащаб - Bain&Co по дерискинг и ръководство на активите, като взаимната работа ще покаже добър резултат при резултатите на банката на идните стрес проби. Fibank към този момент e създала в съдействие с Bain&Co тригодишен проект за понижение на каузи на необслужваните заеми и към сегашния миг заложените в него цели се извършват в плануваните периоди. Банката ползва и най-хубавите корпоративни практики в корпоративното ръководство и ръководството на риска, които са наложени в резултат на дългогодишното й съдействие с Международната финансова корпорация (IFC).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР