Първа голяма победа за унгарската опозиция от цяло десетилетие. Частичните

...
Първа голяма победа за унгарската опозиция от цяло десетилетие. Частичните
Коментари Харесай

След изборите: Пропуква ли се управлението на Виктор Орбан в Унгария?

Първа огромна победа за унгарската съпротива от цяло десетилетие. Частичните резултати от локалните избори демонстрират, че опозиционните партии печелят няколко града в страната, в това число и столицата. Това е първата забележителна победа на опозицията против водения от Орбан закостенял Унгарски цивилен съюз (Фидес) от 2010 година насам. Те завоюваха с антиправителствена реторика, обвинявайки премиера в властническо и корумпирано ръководство.
Повече от 8 милиона души имаха право на глас за над 3 000 кметове и повече от 17 000 членове на локалната власт при вота в неделя. Избирателната интензивност е близо 50%, една от най-високите на локални избори след завръщането на Унгария към народна власт през 1990 година.
При преброени 81,6 % от бюлетините, стана ясно, че претендентът на демократичната съпротива за кмет на Будапеща Карачони печели 50,6 % от гласовете, а претендентът на Фидес и доскорошен градоначалник на столицата Тарлош - 44, 3 % (данните са взети от интернет страницата на унгарската изборна комисия).
Тарлош е на кметския пост в Будапеща от 2010 година насам. Той е един от главните стожери в ръководството на Орбан. През 2010 година сегашния министър председател завоюва парламентарните избори в Унгария и оттогава двамата държат властта дружно. 
Германският народен всекидневник Die Zeit като " тежка загуба " за ръководещата партия " Фидес " дефинира изданието резултатите досега.
Общинските избори в Унгария се преглеждат като тест за новата тактика на опозицията да се сплоти зад един-единствен претендент против Фидес, акцентира AFP. Карашони, който бе подсилен от редица опозиционни групи от целия политически набор, назова успеха " историческа ". Той съпостави успеха си с тази на кмета на Истанбул, който завоюва против претендента на президента Реджеп Ердоган.
" Преподадохме на всички урок по народна власт. Появи се опозиционно обединяване, каквото от дълго време чакаха гласоподавателите, и резултатът (от локалните избори) ни споделя, че това е пътят, по който би трябвало да продължим ", сподели пред ликуващите си симпатизанти спечелилият на изборите в Будапеща.

" Промяната в Будапеща и в огромните градове е първата стъпка към смяна в Унгария ", сподели още Карачони. " Бих желал да слага връзките сред Будапеща и държавното управление в нова вероятност. Ние сме подготвени не за война, а за взаимно създаване ", сподели още 44-годишният ляв политик. " Будапеща ще бъде зелена и самостоятелна, ще я върнем в Европа. "
Според предварителните резултати с изключение на в Будапеща, ФИДЕС губи борбата и в 10 от 23-те огромни маджарски градове. Това е основна смяна от последните локални избори през 2014 година, когато опозиционните групи завоюваха единствено три кметски съревнования. Фидес организира извънредно отрицателна акция, самият Орбан заплаши да откаже съдействие на общини, изгубени от неговата партия, написа Deutche Welle.
Коментарът на премиера след вота в този момент обаче беше къс: " Днес жителите на Будапеща взеха решение, че е пристигнало време за нещо друго. Ние одобряваме това решение. В името на ползите на Унгария и на жителите на Будапеща ние сме подготвени за съдействие ".
Управляващата партия Фидес продължава да е извънредно известна в селските региони. Орбан сподели, че чака да завоюва локалните избори в над половината от градовете с население над 5000 души и акцентира, че на национално равнище неговата партия остава най-силната в Унгария.
Резултатът от локалните избори действително в действителност няма да повлияе върху властта на национално равнище на премиера Виктор Орбан, тъй като държавно управление има зад себе си мощна стопанска система. Следващите парламентарни избори са чак през 2022 година, а Орбан разполага със доста болшинство в Народното събрание, написа 24 часа.
Въпреки това обаче Фидес би трябвало да направи разбор на резултатите и да поправя политиката си, призна Виктор Орбан в коментара след изборите в неделя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР