Партньорството в икономиката и инвестиционното сътрудничество между България и Китай

...
Партньорството в икономиката и инвестиционното сътрудничество между България и Китай
Коментари Харесай

Президентът призова за засилване на икономическото сътрудничество между България и Китай

Партньорството в стопанската система и капиталовото съдействие сред България и Китай имат огромен капацитет за развиване и в кратковременен проект двете страни следва да подхващат съответни стъпки за неговото осъществяване. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското заседание на народните представители Цао Дзиенмин, които организираха през днешния ден среща на " Дондуков " 2, оповестява пресслужбата на президента.

Цао Дзиенмин е на посещаване в България за присъединяване в Четвъртата среща на локалните водачи на страните от Инициативата 16+1, която се организира в София и във водената от него делегация са включени представители на 15 водещи в своето развиване китайски провинции.

Създаването на Глобален център за съдействие в София, който да изследва европейското законодателство и да прави оценка риска при реализирането на капиталови планове от Китай в Европейски Съюз, в съдействие със страните от Инициативата 16+1, също беше разисквано на срещата. Идеята на българския президент за основаването на този център, изразена на срещата с министър-председателя Ли Къцян у нас през юли т.г., се прави оценка високо от китайското държавно управление и ще продължат консултациите за неговото реализиране, увери Цао Дзиенмин. По думите на президента Радев със основаването на центъра ще бъдат насърчени и съдействието в областта на науката и образованието сред България и Китай.

Държавният глава акцентира също по този начин, че страната ни може да предложи най-хубавите условия за вложителите в Югоизточна Европа и прикани за увеличение на вложенията от Китай в страната ни в региона на науката и образованието, осведомителните технологии и селското стопанство.

" Гражданите чакат съответни резултати от нашето съдействие ", съобщи президентът и още веднъж открои смисъла, което ще има откриването на директна въздушна линия сред България и Китай за увеличение на контактите сред бизнеса и стимулиране на туризма.

" За България Китай е значим сътрудник и ние високо ценим историята, културата и традициите на вашия народ. Именно те са най-важната основа, на която се развиват нашите връзки и отличният политически разговор на всички равнища ", акцентира президентът Румен Радев.

Президентът изрази и кардиналната и поредна позиция на страната ни в поддръжка на политиката за " обединен Китай ".

" Вие насочвате съществени старания към развиването на двустранните връзки с Китай и нашата страна високо го прави оценка. В областите на търговията, вложенията и селското стопанство са реализирани доста съответни резултати, а през предходната година стокообменът ни има растеж от 30% ", означи още по време на срещата заместник-председателят на Постоянния комитет на общокитайското заседание на народните представители Цао Дзиенмин.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР