Партньорството с агресивната и империалистка Русия на Путин е немислимо

...
Партньорството с агресивната и империалистка Русия на Путин е немислимо
Коментари Харесай

Шолц отхвърли възстановяването на нормални отношения с Русия в близко бъдеще

" Партньорството с нападателната и империалистка Русия на Путин е немислимо в обозримо бъдеще ". Това съобщи в сряда в немския парламент канцлерът Олаф Шолц. И отхвърли опцията за възобновяване на естествени връзки с Москва на фона на войната в Украйна.

Реклама
Изказването му идва дни, откакто неговият непосредствен консултант Йенс Пльотнер провокира рецензия със заявката, че немските медии би трябвало да се концентрират не върху доставянето на тежки оръжия за Украйна, а върху връзките сред Берлин и Москва в бъдеще. Шолц не разяснява думите на Пльотнер, само че изключи разновидността за връщане към връзките, които Германия е имала с Русия преди нашествието на Москва в Украйна.

Изявлението идва на фона на понижените газови доставки от Русия. В четвъртък Берлин задейства втората фаза от своя ексклузивен проект за деяние в отговор на спадащите съветски доставки.
Помощ за Киев
Все отново немският канцлер акцентира, че НАТО не би трябвало да анулира контракта с Русия от 1997 година, който контролира връзките сред Москва и западния боен алианс, тъй като това по думите му " ще се употребява от Путин и неговата агитация ". Шолц съобщи, че документът включва правила, измежду които спазването на границите и суверенитета на самостоятелните страни, които обаче съветският президент е нарушил.
Изказването на Шолц идва дни след провокирал рецензия коментар на негов непосредствен консултант. Реклама
В изявлението си пред немските депутати той прикани за нов " План Маршал " за Украйна, който да подкрепи следвоенното възобновяване на страната. Канцлерът сподели, че разрушенията, които е видял по време на визитата си в Киев по-рано този месец, са му напомнили на фрагментите на немските градове през Втората международна война. " И точко както раздраната от войната Европа тогава Украйна в този момент се нуждае от " План Маршал " за повторното си създаване ", разяснява Шолц.
Критика измежду свои и измежду непознати
В началото на седмицата Пльотнер предизвика напрежение с изявлението, че полемиките за помощта за Киев са движени от " нервност, която пропуща огромната картина ". " Може да се изпълнят доста страници във вестниците с тежкото оръжие, което Украйна изиска от Германия. Но някак има по-малко материали за това какви би трябвало да бъдат нашите връзки с Москва в бъдеще ", съобщи съветникът на Шолц.

Тези думи доведоха до рецензия както от политическите съперници, по този начин от съдружниците, написа Financial Times. Според Мари-Агнес Страк-Цимерман, народен представител от Свободните демократи - една от трите партии в ръководещата коалиция, коментарът на Пльотнер е показал " вида мислене от последните няколко десетилетия, който ни докара до тази ужасна обстановка ".
Свързани публикации Германия и Австрия отварят спрени ТЕЦ-овете поради шантажа на Русия с газа 20 юни 2022, 13:57 Шолц и финансовият министър спорят за прекъсването на нуклеарните реактори в Германия 15 юни 2022, 17:08 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР