Партньорите във властта договориха постове за свои хораОчаквано ПП оглави

...
Партньорите във властта договориха постове за свои хораОчаквано ПП оглави
Коментари Харесай

От 30 г. опозицията за пръв път без шефове на комисии в НС

Партньорите във властта договориха постове за свои хора
Очаквано Политическа партия оглави най-важните комисии

За пръв път от 30 години опозиционните партии в Народното събрание няма да имат нито един началник на комисия.

Причината е, че обединенията от ръководещата коалиция договориха управителните постове в неявяване на сътрудниците си, които са отвън властта. В последния миг на ГЕРБ бе препоръчано председателство на комисията по вероизповеданията, а на Движение за права и свободи на обществената сфера. И двете обединения отхвърлиха да одобряват изненадващата благотворителност на болшинството. Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов бе препоръчан да оглави комисията за българите в чужбина, само че Антоанета Цонева от Демократична България се наложи в конкуренцията за поста.

Мартин Димитров от Демократична България ще управлява Корнелия Нинова като ръководител на икономическата комисия.
Парламентът избра Любомир Каримански от Има Такъв Народ за ръководител на комисията по бюджет и финанси. Начело на комисията по конституционни и правни въпроси ще бъде Милен Матеев от Политическа партия, а на тази по външната политика - Венцислава Любенова същата група. Комисията по въпросите на Европейски Съюз се оглави от аления Драгомир Стойнев. Депутат от Българска социалистическа партия е отпред и на комисията по защита. Това е зам.-шефът на партията и на алената група Атанас Зафиров.

Енергийната комисия депутатите взеха решение да поверят на Радослав Рибарски от Политическа партия. За районното развиване също ще дава отговор кадър от Политическа партия в лицето на мандатоносителя Настимир Ананиев. След разправии Искрен Арабаджиев от “Продължаваме промяната” оглави обществената комисия. Земеделието в Народно събрание ще се управлява от Пламен Абровски от Има Такъв Народ.

Раздор
Има Такъв Народ срещу ген. Атанасов да оглави вътрешна


Ново напрежение в четворната коалиция провокира предлагането Атанас Атанасов да оглави вътрешната комисия в Народното събрание.

Депутатът от Има Такъв Народ Иво Атанасов разгласи, че ген. Атанасов е представител на статуквото и към този момент заема един значим пост - този на зам.-председател на Народното събрание, а в същото време с това е ръководител на ДСБ в оставка.

Депутатът от “Има подобен народ” изиска ген. Атанасов да си направи отказ, само че съпредседателят на “Демократична България” съобщи, че не мисли, че е представител на статуквото и по тази причина няма да се отхвърля от председателския пост в комисията.

Иво Атанасов разяснява, че въпреки всичко е предан съдружен сътрудници и, макар че не е склонен с предлагането, ще поддържа кандидатурата на ген. Атанасов. След разменените реплики зам.-председател на Народното събрание оглави и вътрешната комисия.

От “Възраждане” се съмняват в достоверността на резултатите
Мнозинството не желае инспекции за машинния избор
ГЕРБ упрекна новите ръководещи, че са разрушили доверието в изборния развой

ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане” упорстваха за комисия



След повече от два часа диспути предлагането за краткотрайна комисия за машинния избор бе отхвърлено.

Заради “сериозни подозрения в достоверността на данните от вота и разминавания в протоколи на секционни изборни комисии, регистриран от машините, и разписките, открити в урните” от “Възраждане” предложиха да се сътвори краткотрайна анкетна комисия. Идеята бе тази комисия да откри всички обстоятелства и условия за машинното гласоподаване в изборите на 14 ноември.

След повече от два часа диспути предлагането бе отхвърлено с гласовете на “Продължаваме промяната”, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България.

Според предлагането на “Възраждане” комисията трябваше да изиска от ЦИК информация по отношение на сигналите за нарушавания и да откри какви повреди и проблеми е имало с машините на вота, имало ли е случаи на гласоподаватели, които са дали своят вот неправилно и са желали да повторят гласуването си и първият избор да бъде разгласен за нереален.

Радомир Чолаков от ГЕРБ напомни, че измененията в Изборния кодекс бяха признати от партиите на смяната в предходния парламент. “Машинното гласоподаване провокира сериозен стрес и напрежение в обществото. Изнасяха се обстоятелства за несъответствия, да го кажем общително по този начин. Нека да не се тормозим да ровим, би трябвало да ровим, до момента в който изровим цялата истина за машините и какво се случи на изборите на 14-и и на 21 ноември”, сподели той.

Чолаков бе безапелационен, че машинният избор е разрушил доверието в изборния развой и доказателство за това е рекордно ниската изборна интензивност на 14 ноември.

Антоанета Цонева от Демократична България разяснява, че в основата на всичко стои ЦИК, която е образувана на партийни квоти. “Трябва да стартираме сериозен, значителен диалог за реформирането на изборната администрация и обезпечаването на нейната самостоятелност и освобождение от 30-годишния партийно-квотен принцип”, добави Цонева.

Според Крум Зарков от Българска социалистическа партия машинното гласоподаване решило доста проблеми на българския избирателен развой.
“Машинното гласоподаване не дава нужните резултати във връзка с досегаемост, почтеност, прозрачност”, съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Костадин Костадинов плаши с гражданска война
Зеленият документ отново скара депутатите
Сертификатът да отпадне от Нова година



Отмяна на зеления документ желаеха депутатите от ГЕРБ. Те оповестиха, че предлагането им би трябвало да бъде включено като изключителна точка в дневния ред, а Тошко Йорданов от Има Такъв Народ изиска това да се гласоподава.

“Нямаме записано това за зеления документ в съдружното споразумение”, настоя Йорданов.

Декларация по тематиката прочете и водачът на “Възраждане” Костадин Костадинов. Той предизвести, че в случай че зеленият документ не отпадне до началото на януари, ще призове българския народ да упражни непосредствено своите пълномощия и да трансформира демокрацията от представителна в директна, като през вратата на Народното събрание дружно с народните представители на “Възраждане” ще влязат още хиляди българи.

“Щом не желаете да методите с разсъдък, ще получите революция”, съобщи Костадинов.

Той уточни, че ограниченията са провокирали прекъсването на планови интервенции, прекъсването на достъпа на хиляди българи до животоспасяващи здравни услуги.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР