Партньорите в Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседават отново,

...
Партньорите в Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседават отново,
Коментари Харесай

Тристранният съвет отново търси съгласие за мерките в подкрепа на икономиката

Партньорите в Националният съвет за тристранно съдействие ще заседават още веднъж, откакто през вчерашния ден не съумяха да реализират единодушие по препоръчаната от кабинета мярката за компенсиране на компаниите, спрели работа поради епидемията от ковид.

Предложението е страната да обезпечи 1 милиард лв. за 60% от средствата за заплати, с цел да резервира заетостта на половин милион души за период от три месеца. Заседанията се организират онлайн.

Основните разногласия по плана на държавното разпореждане за компенсиране на работодателите, спрели работа поради оповестеното изключително състояние, са за метода, по който се дефинира кой има право на такива обезщетения.

Бизнесът и синдикатите оферират те да важат за всички браншове по избрани стопански критерии. Такъв аршин да вземем за пример е спадът на продажбите с 20-25 %.

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи в изявление за Българска национална телевизия, че чака през днешния ден да се реализира единодушие със синдикатите и работодателите. Той акцентира, че мярката не е ориентирана към бизнеси, а към работни места. "На калпак в никакъв случай не е добра концепция. Тези хора, които се занимават с просвета, и които по някакъв метод са се докоснали до страната, това, което мога да ги уверя, е, че уговорките поети от бюджета на Министерство на културата ще бъдат изпълнени”, увери той.

„ Тези, които са самоосигурени - дано по този начин да ги назоваваме, и свободните специалности, обсъждаме го, те също биха могли да се включат към тази скица със заетите в неплатен отпуск и да получават, за колкото е времето на рецесията, безлихвени заеми, които в следствие, несъмнено, ще би трябвало да връщаме ", добави министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР