Партньорите от българска и румънска страна по проект Ефективно управление

...
Партньорите от българска и румънска страна по проект Ефективно управление
Коментари Харесай

Обезопасяват две речни корита по съвместен проект на Павликени и Кълъраш

Партньорите от българска и румънска страна по план „ Ефективно ръководство при изключителни обстановки в трансграничния район Кълъраш – Велико Търново“, код на плана ROBG 481, организираха първо работно съвещание в Павликени.

Във връзка с осъществяването на подписания контракт водещият сътрудник – Окръжен Съвет Кълъраш насочи покана към членовете на плановия екип, специалистите от Община Павликени, Инспектората по изключителни обстановки Кълъраш и Жандармерията на окръг Кълъраш да вземат участие в първата среща, която се организира в българската община.

„ За Павликени е извънредно значимо присъединяване в този взаимен план, тъй като ние би трябвало да бъдем готови за изключителните обстановки. В нашите сили и качества е да осигурим предварителна защита и авансово да предприемем нужните ограничения за избягването на рецесии ”, обърна се към гостите кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов, който беше хазаин на срещата. Той акцентира, че в границите на взаимния план се плануват дейности за възобновяване и рехабилитация на речните корита на реките Михалска и Ломя. Установено е, че би трябвало да се почистят падналите дървета и шубраци в реките, както и да се извадят натрупалите се тежки материали. Коритата на реките ще бъдат ремонтирани и нивелирани, тъй че да бъдат избегнати преливания от реките.

Предвидено е закупуването на офроуд машина, оборудвана с камери за слаба видимост, която ще бъде употребена за изключителни обстановки за избавяне на хора и животни, както и може да бъде употребена за наблюдаване на домове, за отбрана и ограничение на имуществените закононарушения. Проектът планува закупуването на още няколко профилирани машини, както и образования и тренинги на екипите.

Стойността на целият план е 949 800 евро, от които 473 000 евро са избрани за действия в община Павликени. Проектът e финансиран по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.
Инж.Емануил Манолов напомни, че през недалечната 2005 година в резултат на поройните дъждове преля река Ломя. В село Бутово водната буря събори 7 къщи и над 30 икономически постройки. Залети бяха четири моста, над 70% от жилищата и 80 декара дворове. Хората в селото и до през днешния ден с тъга си спомнят за страшното злополучие.

Само преди година река Михалска също излезе от коритото си и заплашваше да залее село Михалци. За благополучие бедствието мина с дребни материални вреди.

Работната среща продължи два дни. В рамките на полемиката бяха показани Националните системи за ръководство при спешни обстановки в Румъния и в България, задачите на жандармерията в Румъния в областта на публичните изключителни обстановки и във връзка със отбраната на популацията.
Област за атачмънти

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР