Партийните субсидии са само прологът на драматаАлександър МАРИНОВМоже да се

...
Партийните субсидии са само прологът на драматаАлександър МАРИНОВМоже да се
Коментари Харесай

Акценти от седмицата

Партийните дотации са единствено прологът на драмата

Александър МАРИНОВ

Може да се спори дали парламентарните разпри по отношение на държавните дотации за партиите през последната половин година (вкл. неразбориите към приемането на бюджета) бяха артикул на умела постановка или типична илюстрация на некадърността на политиците ни. Това, което е видно с просто око е, че без значение от воплите на отвращение и прехвърлянето на отговорността, всички заинтересувани, т.е. харчещи нашите пари, останаха очевидно удовлетворени. Нещо повече, наподобява са уверени, че тематиката е изчерпана и вниманието на болшинството от българите бързо ще бъде отклонено в друга посока. Но това е наивна заблуда, която неизбежно ще бъде разсеяна. Обществената сензитивност по въпроса за дотациите не е подбудена просто от обстоятелството, че властимащите си присвояват обществени средства, които биха могли да бъдат изхарчени доста по-разумно. Сърцевината на въпроса е в публичното доверие към демократичната уредба, в частност, в положението и смисъла на битие на партиите – такива, каквито са те през днешния ден у нас.

Синият лабиринт

Стефан Тафров: Българската политика е формирана от скачени съдове като Борисов – Нинова и Доган – Сидеров, единият легитимира другия

В българския парламент е показана обединението „ Тодор Живков “, крилата на Българска комунистическа партия – Корнелия Нинова сервира цветя в памет на Живков в първия ден, след избирането си за ръководител на Българска социалистическа партия, ръководещата партия се управлява от телохранителя на диктатора, а Движение за права и свободи си е креатура на Държавна сигурност. Това съобщи във видео изявление за „ Студио Банкеръ “ Стефан Тафров.

В изявлението Тафров сподели още:

Няма народна власт без партии, просто не е измислена. Крайно време е да погледнем на партиите по-сериозно – като на принадлежности, които показват публичния плурализъм.

Вижте цялото изявление със Стефан Тафров.

Защо са ни институции, като си имаме Бойко?

Все повече се постанова чувството, че светът решително навлезе в 21 век и върви напред, до момента в който ние "напредваме " в противоположната посока. За 30 години народна власт освен направихме цялостен кръг, само че даже слязохме по спиралата надолу.

За това време държавните институции ерозираха и от ден на ден техни функционалности се изземват от един човек, който взема решение всичко, разпорежда, разпределя парите, раздава отмъщение и правдивост. Демек, той е и изпълнителната, и законодателната, че и правосъдната власт.

Всъщност видяхте ли по какъв начин персонално министър председателят Бойко Борисов се зае с решаването на проблемите на протестиращите медицински сестри, откакто месеци наред подопечният му здравен министър не съумява. Да, той не е експерт в региона на опазването на здравето, само че с схващане изслуша недоволствата им, разпореди да се дадат още пари и да стартират инспекции.

Стръмен път чака автомобилната промишленост

Засегната от все по-строги регулации, свързани с опазването на околната среда, международната автомобилна промишленост е изправена пред възможен спад и е принудена да се преобразува. Това демонстрира настоящ секторен разбор на интернационалния кредитен осигурител Кофас, оповестен в сряда (18 декември). В резултат се следи нараснала неустановеност и негативен напредък на продажбите на нови коли - нещо невиждано от времето на рецесията през 2008 година. "Неизбежно е и българският пазар да бъде обиден от тези процеси. Въпреки че нямаме огромен производител в тази сфера, в страната ни работят доста снабдители на огромни автомобилни компании. От друга страна, това може да докара до повишение на рисковете в транспортния бранш ", разяснява Пламен Димитров, шеф на Кофас за България.

Принудени да се съобразят с новата софтуерна обстановка и с желанията на потребителите, производителите на коли влагат всеобщо в редизайн, а след това усилват индустриалните си разноски

Американската "Дженеръл Електрик " бе включена в търга за вложител в АЕЦ "Белене "

В рамките на вчерашния ден беше финализиран отчета от работата на комисията и в късата листа на фирмите, с които бихме желали да водим договаряния, са включени 5 компании. Това са „ Росатом “, Си Ен Ен Си, Корейска хидроатомна корпорация, „ Фраматом “ и „ Дженерал Електрик “. Последните две са включени в късата листа и с тези компании ние ще водим договаряния, тъй като те имат съответно предложение за присъединяване си в плана и за финансирането на дейностите.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Петкова посочи, че всяка една от фирмите може да влезе в договаряния с останалите в късата листа. Отделно заявките за придобиване на миноритарен дял ще бъдат предоставени на евентуалните стратегически вложители, с цел да влязат в договаряния и да завършват целия модел на плана, изясни Петкова. Нейните упования са до края на април – началото на май 2020 година да бъдат подадени и обвързващите предложения.

Общ еврофронт против корумпираните "шмекери " като България

Българските управници привикнаха с мисълта, че Европейски Съюз е дойна крава, която освен зарежда развиването на стопанската система, само че пуска задоволително и за корупционни схеми. Точно поради съществуването на такива схеми обаче виталният стандарт на популацията се повишава с несправедливо постепенно движение. И съвсем 12 години след приемането ни в общността въобще не наподобява покрай средноевропейския стандарт.

В даден миг една от водещите стопански системи в Европа - Англия, ще спре приноса си към бюджета на Европейски Съюз. Това значи, че неизбежно ще пристигна време, в което парите ще би трябвало да се харчат надалеч по-предсказуемо и рационално, а изразходването им действително да поддържа подобряването на живота на популацията, а не да надува до безсрамие джобовете на "наши хора ".

Бъдещето на капитализма - Част І

Възраждането на капитализма зависи от налозите

Капитализмът е в рецесия поради неналичието на доходи и тя може да бъде преодоляна само посредством доста нарастване на налозите, пишат Джоузеф Стиглиц, Тод Тъкър и Гейбриъл Цукман във Foreign Affairs - водещо списание за изчерпателен разбор на щатската интернационална политика и връзки с Русия, Северна Корея, Близкия изток и Европа. Предлагаме на читателите разсъжденията и претекстовете им в поддръжка на тази спорна, в това число и за нашата страна, теза.

От хилядолетия пазарите процъфтяват благодарение на страната. Без регулации и държавна поддръжка британските производители на дрехи и португалските винари от ХІХ-и век, които икономистът Давид Рикардо направи известни посредством теорията си за сравнителните преимущества, в никакъв случай не биха постигнали нужния мащаб за водещата си роля в интернационалната търговия. А невидимата ръка на пазара зависи от тежестта на държавната десница.

За едни къщите, за други -тъщите!

От многомилионната войска на българските тъщи единствено няколкостотин ще останат удовлетворени от развоя на абсурда с така наречен "къщи за тъщи ". Оказва се, че къщите ще си останат за тях, а за връщане на парите за построяването им, отпуснати по европейски стратегии и дума не може да става!

Причината е, че страната в лицето на Министерството на земеделието и фонд "Земеделие " героичен е стискала очите, когато преди години са писани разпоредбите за отпущането на европари. И затова не са регламентирали съответни ограничения по какъв начин нарушителите да бъдат глобени, а наказванията - да са ефикасни. А това е трябвало да е ясно още при кандидатстването по европроекти. Както е известно, след поредност от кавги за такива къщи, до момента "изгоря " единствено някогашният заместник- министър на стопанската система Александър Манолев.

Бабини деветини на тематика "ОПГ "

Нов връх в битката против проведената престъпност! Осъдителна присъда отнесе нaй-възpacтнaтa жeнa, пpивличaнa дoсега ĸъм нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт зa нapĸopaзпpocтpaнeниe. Вярно, eднa гoдинa лишaвaнe oт cвoбoдa c тpигoдишeн изпитaтeлeн cpoĸ не е доста. Но пък различен от членовете и началник на проведената незаконна група (ОПГ) - внукът на 78-годишната Цветанка Чавкарска, отнесе на първа инстанция 4 години затвор. Освен баба и внуче, други двама участници в "бандата " склониха на съглашения - за по 3 години.

Така профилираното ни наказателно правораздаване надскочи делото против майката на Вальо Топлото - Цеца Димитрова, която се спомина на 86 години в ролята на подсъдима за пране на пари. Подсъдима, само че неосъдена. И преведените по сметки в чужбина милиони - неоткрити. Както постоянно, в областта на правораздаването означаваме прогрес с... пунт и пластика.

Близо 119 млн. лв. ще е бюджетът на Българска народна банка за 2020 година

Разходите за прехрана на Българска народна банка за 2020 година са избрани на 118,375 млн. лв., което - спрямо бюджета за тази година, е нарастване с близо 6 млн. лв.. Повече пари ще отидат за прехрана на паричното обращение, за външните услуги, като по-големи ще са разноските за личния състав и за обществена активност. Това сочи направеният бюджет на централната банка, който е изпратен до Народното събрание. Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев осведоми депутатите, че Управителният съвет на централната банка го е приел на 29 ноември и към този момент е обнародван в „ Държавен вестник “.

Бюджетът на Българска народна банка се финансира напълно със лични средства. Това обезпечава финансовата самостоятелност, нужна за осъществяване на главния мандат на Българска народна банка да поддържа ценовата непоклатимост на националната парична единица, както и да организира парична политика в сходство с условията на Закона за Българска народна банка.

Европейските данъкоплатци още веднъж избавят банки

След финансовата рецесия от 2007-2008-а редовите европейци получиха заричане да не са на предната линия при избавителните акции на банки на ръба на банкрута. И първата сметка да платят вложителите.

Поне такава бе поръчката на някогашния еврокомисар Мишел Барние. "Данъкоплатците не би трябвало да заплащат за грешките на банките. Приключи епохата на всеобщите избавителни мероприятия ", изпъчи се господин Барние след съвещанието на ЕКОФИН на 19 декември 2013-а, на което бе показан Единния механизъм за преструктуриране на неплатежоспособни банки. Еврокомисарят дефинира деня като "изключително значим " за банковия съюз и "паметен " за финансовия бранш на Европа поради показаните "революционни промени ".

Днес, шест години по-късно, обществеността още веднъж е призована на помощ на банкерите.

Няма „ Аз “, няма „ Имам “... Ще стане ли проф. Минеков ректор следващата година?

В Галерия „ Академия “ (част от Националната художествена галерия) бе открита галерия, въодушевена от цитата на Бекет – „ Няма „ Аз “, няма „ Имам “, няма „ Съм “. В нея вземат участие Анжела Терзиева, Божидар Бояджиев, Васил Абаджиев, Виолета Танова, Габриела Петрова, Гергана Николова, Георги Пасев, Елеонора Терзиева, Елза Томов, Емил Желязков, Иван Абаджиев, Иван Костолов, Ива Косева, Лазар Лютаков, Моника Тошева, Петя Димитрова, Симеон Стоилов, Свилена Колева, Юлиан Станкулов, Касандра Йонева, и Яамур Тезджан.

Художниците, в звук с създателя на романа „ Думи няма “ – ирландският драматург Самюъл Бекет - слагат под въпрос егоизма, въстават против нагона за владеене и даже отхвърлят смисъла на съществуването. Тази галерия идва таман в точния момент, тъй като финансовите неуредици на Националната художествена академия са във фокуса на публичното внимание. И то със страшна мощ!

Енергийните изненади на 2019-а

До края на годината остават броени дни и доста водещи специалисти и публицисти вършат обзор и рекапитулацция на събитията в секторите, които следят. А и равносметка на упованията си. Един от тях е Ник Бътлър - енергиен коментатор на "Файненшъл таймс " и ръководител на Института за политика на Кралския лицей в Лондон. В публикация, оповестена на 16 декември, Бътлър споделя какво го е изненадало на енергийния пазар през отиващата си 2019-а - мнение, което предлагаме на читателите на banker.bg.

Повечето събития на световния енергиен пазар се случиха тъкмо съгласно прогнозите. Не липсваха обаче и изненади, които акцентират чувството за неустановеност, обхванало бранша. Котировките на петрола, доставките на газ и търсенето на въглища следваха обрисуваните направления - доставките бяха значителни, цените останаха ниски.

Какви са правата ни при осъществяване на заплащания в Европа?

Когато се намираме в Европейски Съюз, неговите правила дефинират главните ни права при разкриване на банкова сметка, осъществяване на паричен превод, взимане на заем или покупка на застрахователни артикули. Благодарение на тези правила електронните заплащания стават по-евтини, по-лесни и по-сигурни.

Можем да правим заплащания в цяла Европа (ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн) толкоз елементарно и несъмнено, колкото и в нашата страна.ƒ Търговците не могат повече да начисляват спомагателни разноски, когато плащаме с карта, издадена в Европейски Съюз.ƒ Правилата обгръщат всички типове електронни заплащания (напр. кредитни преводи, директни дебити, заплащания с карти и т.н.). Всеки, който обитава законно в Европа, има право на банкова сметка за осъществяване на електронни заплащания („ платежна сметка “).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР