Партийните субсидии няма да се променят догодина. Парламентарните партии ще

...
Партийните субсидии няма да се променят догодина. Парламентарните партии ще
Коментари Харесай

Партийните субсидии: И през 2019 г. партиите ще получават 11 лв. на глас

Партийните дотации няма да се трансформират следващата година. Парламентарните партии ще получат над 30 милиона лв. от бюджета и през 2019 година

След като финансовата рамка за следващата година мина на първо четене, към този момент е ясно, че дотациите остават по 11 лв. за извоюван глас.

Така ГЕРБ ще получи 12,5 млн., Българска социалистическа партия – 10,5 млн., Движение за права и свободи и „ Обединените патриоти” - по 3,5 млн., а „ Воля” – 1,6 млн. Общо сумата е близо 32 милиона лв.. Опозицията не е съгласна.

„ Размерът на дотациите в действителност нервира хората и съставляват възмутителен цинизъм за едно общество, което е извънредно сензитивно по тази тема”, сподели Александър Симов от Българска социалистическа партия. Предложението на левицата е за 5 лв. на глас.

Според ръководещите обаче това е популизъм и по тази причина концепцията е неприемлива.

„ Тези, които споделят, че дотациите би трябвало да се отстранен, просто ще обслужат ползи на едрия капитал, който в един миг ще се снабди с партии”, разяснява Тома Биков от ГЕРБ.

Аргументите на властта са, че е по-добре партиите да взимат пари от бюджета, в сравнение с от частни стопански структури, на които да връщат жеста

„ Политическите партии в България би трябвало да имат легално финансиране за сметка на бюджета, с цел да са оптимално допустимо самостоятелни от външно въздействие, изключително финансова зависимост”, акцентира министърът на финансите Владислав Горанов.

Според Горанов второто четене на бюджета ще е до края на месеца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР