Партийните кадри, назначени от бившия министър на икономиката и лидер

...
Партийните кадри, назначени от бившия министър на икономиката и лидер
Коментари Харесай

И КЗП влезе в препирните на бивш и настоящ икономически министър

Партийните фрагменти, назначени от някогашния министър на стопанската система и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, не престават войната против наследника ѝ Никола Стоянов, който тя махна от

Във вторник теренът на борбата е в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), а способите, които употребяват двете враждуващи страни, си наподобяват извънредно доста.

Получава се сигнал, по който се назначава инспекция. Проверяващите откриват нарушавания и следват смени. Този модел беше прибавен от Нинова, с цел да предприеме уволнения в управленията на оръжейните компании " Кинтекс ", ВМЗ и НИТИ Казанлък. Очевидно в този момент от нейния модел на работа ще се възползва и наследникът и на поста ѝ.

Проверката в КЗП

Във вторник назначеният от Нинова ръководител на КЗП който е регионален координатор на Българска социалистическа партия в Смолян, свика изключителна конференция. На нея разгласи, че има политически напън върху работата на комисията и опит да се блокира работата ѝ. Аргументът му за това изказване е назначената от служебния министър на стопанската система Никола Стоянов инспекция в КЗП.

" Дълбоко имам вяра, че всяко едно ведомство би трябвало да носи отговорност за работата, която прави. В случая обаче имаме една невиждана обстановка, в която се търси отговорност на Комисията за отбрана на потребителите, тъй като си прави работата ", сподели Иван Френкев. От встъпването му в служба в края на май това е негова първа обществена поява пред медиите.

Сега Френкев твърди, че в сигнал до Инспектората на Министерството на стопанската система се споделя, че КЗП не е способена да прави инспекции за продажбата на божествен газ.

" Темата беше повдигната персонално от омбудсмана Диана Ковачева в писмо до КЗП с молба да изпълним контрол ", означи Френкев. Той изясни, че в Закона за отбрана на потребителите има раздел " Обща сигурност на продуктите " и при липса на категорично секторно законодателство се ползва общият закон.

Благодарение на бързите дейности и инспекциите на инспекторите на КЗП продажбата на божествен газ беше лимитирана, означи Иван Френкев. Това беше едно от навременните и решителни дейности, които Корнелия Нинова предприе, до момента в който бе вицепремиер и министър на стопанската система.

Иван Френкев сподели още, че втората точка в сигнала е била във връзка програмата за наблюдаване на цените на 12 типа артикули от първа нужда, която КЗП реализира.



" Ние, като Комисия, сме длъжни да проверим дали при използването на специфичните антикризисни ограничения и при оповестяването на промоции потребителите са предпазени и цените са вярно оповестени ", изясни той.

" КЗП е работещ орган, който се употребява с извънредно високо доверие в българските жители. Понякога сме единствените бранители на елементарните хора. Ще продължим да работим за ползите на българското общество ", сподели Френкев.

По думите му Министерството на стопанската система и промишлеността стопира работата на КЗП за " да се дискредитира предходното ръководство и да се изкарат някакви политически дивиденти ".

" Може би би трябвало да попитате господин министъра за какво се пробват да се месят в работата на Комисията ", добави Френкев.

Отговорът на министъра : Масова чистка в КЗП по времето на Нинова

Отговорът на Министерството на стопанската система и промишлеността не закъсня. Няколко часа след конференцията на Иван Френкев беше публикувано прессъобщение.

В него се споделя, че в икономическото министерство е получен сигнал за всеобщи уволнения в КЗП и назначения на основни позиции без осъществяване на конкурс. Авторът на сигнала не е посочен.

В подадения сигнал се твърди, че шестима от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за къс интервал от време, с което има заплаха да се блокира активността на контролния орган .

По сигнала са подхванати дейности, без да се основава напрежение в работата на КЗП и да се уронва имиджа ѝ пред обществото, показват от Министерството на стопанската система.

В сигнала се твърди още, че за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани към 150 000 лв. за погашение на компенсации на освободените чиновници.

Към момента са заведени редица каузи против КЗП за непозволено освобождение на специалисти с по над 10 години опит в системата. Жалбоподателите показват подозрение, че дейностите на КЗП са предприемани по персонално предписание от предходното управление на министерството, а за нови чиновници са назначавани предпочитано партийни функционери.

Министерството на стопанската система и промишлеността не може да се удостовери никое от тези изказвания, до момента в който не получи цялата информация.

Затова с писмо от 8 август от ръководителя на КЗП е изискана информация по изказванията в сигнала, който се ревизира от Инспектората на Министерството на стопанската система.

" Днешните обществени изказвания на ръководителя на КЗП Иван Френкев изрично не дават отговор на истината ", се споделя в известието на Министерството на стопанската система.

С цел запознаване обществото с обективната истина, се разгласява отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за даване на спомагателна информация по постъпилия сигнал в частта с инспекциите на така наречен " божествен газ ". Видно от него по никакъв метод не се лимитират или разясняват пълномощията на КЗП, се споделя в известието на МИИ.



Министерството на стопанската система и промишлеността чака в най-кратки периоди да получи цялостната информация от КЗП, а с оглед събитията от днешния ден приканва и институцията да я показа на обществото.

С оглед голямата сензитивност на потребителите и потребността от непоколебим надзор на разпространяването на така наречен " божествен газ " извънредно значимо е обществено да бъде оповестено какъв брой административни наказания са наложени на неизрядни търговци, след разпоредените от предходния министър денонощни инспекции, упорстват от МИИ.

Екипът на Министерството на стопанската система и промишлеността акцентира, че отбраната на потребителите е основен приоритет, а КЗП би трябвало да работи с грижа за потребителите, а не в полза на ПР-имиджа на една или друга политическа фигура.

Ръководството на институцията още един път декларира, че работи водено от желанието да се опре на експертизата на назначенията на предходния министър. С сходни ПР-акции, които не лежат на обективните обстоятелства обаче, очевидно може да се чака цялостен бойкот на някои от назначенията в системата на институцията, се споделя още в известието на МИИ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР